https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Sezon na KISZENIE w pełni. Zobacz, jakimi przysmakami w słoikach chwalą się internauci [ZDJĘCIA] 6.12.2020

Marcin Kaczmarek
Okazuje się, że kisić można niemal wszystko
Okazuje się, że kisić można niemal wszystko I.G. Świerżyńscy
Kiszonki można nazwać bombą witaminową. Żywność poddana kiszeniu jest łatwiej strawna i ma bardzo wysoką wartość odżywczą (dużo witamin i minerałów oraz błonnika), a przy tym niewielką wartość kaloryczną. W połowie i pod koniec jesienie w prawie każdym polskim domy odbywa się rytuał kiszenia, głównie kapusty i ogórków. Okazuje się jednak, że kisić można niemal wszystko. Zobaczcie, co można włożyć do słoików, żeby później cieszyć się wspaniałym smakiem kiszonek. Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Kiszenie (kwaszenie) warzyw to sposób konserwacji żywności, który opiera się na fermentacji mlekowej. To jedna z najstarszych metod utrwalania żywności przeznaczonej do spożycia.

Kiszonki zwiększają produkcję enzymów trawiennych. Pomagają w wydzielaniu kwasów żołądkowych, których potrzebujemy do sprawnego trawienia pokarmu. To właśnie przed posiłkiem np. przed obiadem warto zjeść porcję kiszonych warzyw lub wypić pół szklanki soku z kiszonych warzyw aby podkręcić procesy trawienne.

GRZYBY MARYNOWANE - PRZEPISY I NIE TYLKO...

Niska kaloryczność, dużo błonnika, który daje poczucie sytości, pobudza pracę jelit i zapobiega zaparciom.
Ponadto warzywa w trakcie fermentacji tracą kalorie, ponieważ spada w nich zawartość cukru, więc porcja kiszonek to dosłownie kilkanaście, max kilkadziesiąt kalorii.

ZOBACZ. TE PRODUKTY WZMOCNIĄ TWOJĄ ODPORNOŚĆ

Kiszonki sprawiają, że płyny w żołądku są kwaśne a krew bardziej zasadowa. Przy zakwaszeniu organizmu możemy mieć problemy np. z grzybami czy próchnicą. Kwas mlekowy pomaga w przywróceniu oraz zachowaniu równowagi kwasowo – zasadowej. Ważne, żeby nie mylić pojęć. Zakwaszenie organizmu jest złe. Zakwaszenie żołądka, zwłaszcza prawidłowe, jest dobrym zjawiskiem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Rolnictwo

Komentarze 5

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

S
Szmatławiec
Pìerdolicie redakcjo. Sezon na kiszenie jest wtedy gdy są warzywa do kiszenia. Czyli najwcześniej w lecie, lub jesienią.
:-)
Świr z Kniaziewicza kisi skarpetki. Na sobie.
G
Gość
Ja tam lubię zakisić ogóra.
G
Gość
29 czerwca 2021, 18:26, Klosek:

Oddam 100 słoików umytych do tego robienia przetworów,dowiozę do Łodzi inaczej wyrzuce

Wyrzuć

K
Klosek

Oddam 100 słoików umytych do tego robienia przetworów,dowiozę do Łodzi inaczej wyrzuce

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska