Śledziówka 2020. Pyszne sałatki śledziowe na ostatki [PRZEPISY]

mad
Zobaczcie przepisy na pyszne sałatki śledziowe. Dorota Wójcicka
Śledziówka 2020 już 25 lutego. Z tej okazji zebraliśmy dla was pięć przepisów na pyszne sałatki ze śledziem. Sałatka śledziowa z ziemniakami, z fasolą, z burakami… Zobaczcie przepisy naszych Czytelników!

Śledziówka 2020 - przepisy na sałatki śledziowe naszych Czytelników.

Śledziówka 2020. Pyszne sałatki śledziowe na ostatki [PRZEPISY]
Dorota Wójcicka

Sałatka śledziowa z ziemniakami Doroty Wójcickiej [PRZEPIS]

Składniki

  • 4-5 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 50 g żółtego sera
  • 7 płatów śledziowych
  • 1 puszka groszku zielonego
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

Wykonanie
Ziemniaki i marchewkę ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić i pokroić w kostkę.
Dodać ser żółty starty na tarce o dużych oczkach.
Śledzie przekroić wzdłuż na połówki, następnie na nieduże kawałki. Wsypać groszek zielony, dołożyć majonez, sól i pieprz, wymieszać.

Śledziówka 2020. Pyszne sałatki śledziowe na ostatki [PRZEPISY]
Sylwia Ładyga

Prosta sałatka śledziowa z burakami Sylwii Ładygi [PRZEPIS]


Składniki

  • 500 g matiasów w oleju
  • pół dużego jabłka
  • 2 ugotowane buraki
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 cebula
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • pieprz
  • łyżka octu winnego białego
  • łyżka soku z cytryny

Wykonanie
Matiasy pokroić w kostkę, buraki, jabłko i ogórki również. Cebulę posiekać, przelać wrzątkiem.
Wszystko razem dokładnie wymieszać, dodać majonez, śmietanę, ocet, sól i pieprz. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

Śledziówka 2020. Pyszne sałatki śledziowe na ostatki [PRZEPISY]
Katarzyna Jaworek

Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką Katarzyny Jaworek [PRZEPIS]


Składniki

  • 1/2 kg śledzi matiasów
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • por
  • 1/2 słoiczka cebulki marynowanej
  • 3 jajka
  • 3,5 łyżki majonezu
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz

Wykonanie
Śledzie moczyć kilka godzin w wodzie. Następnie skropić z dwóch stron sokiem z cytryny. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Pora pokroić w plasterki. Wrzucić do osolonego wrzątku i parzyć 10 minut pod przykryciem. Odcedzić. Groszek, kukurydzę i cebulki odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki przełożyć do salaterki. Dodać majonez oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać.
Przygotowaną sałatkę wyłożyć na talerz. Podawać z pieczywem.

Śledziówka 2020. Pyszne sałatki śledziowe na ostatki [PRZEPISY]
Dorota Wójcicka

Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą Doroty Wójcickiej [PRZEPIS]

Składniki

  • 3-4 płaty śledzia po wiejsku
  • puszka czerwonej fasoli
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 100 g żółtego sera
  • sól i pieprz do smaku
  • ok. 3-4 łyżki majonezu

Wykonanie
Śledzie pokroić w dużą kostkę. Fasolę przełożyć na sitko, przelać zimną wodą, osączyć. Ogórki pokroić w kotkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać majonez, sól i pieprz, wymieszać.

Śledziówka 2020. Pyszne sałatki śledziowe na ostatki [PRZEPISY]
Dorota Wójcicka

Sałatka śledziowa z ziemniakami i burakami Doroty Wójcickiej [PRZEPIS]


Składniki

300 g obranych ziemniaków
3 płaty śledzia
2 jajka
ok. 250 ml startych marynowanych buraczków

Składniki na sos

  • 3 łyżki majonezu
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz


Do dekoracji

  • mała czerwona cebula
  • 2 duże zielone oliwki

Wykonanie
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Jajka ugotować na twardo.
Ziemniaki, jajka i śledzie pokroić w kostkę. Buraki odcisnąć z nadmiaru soku. Majonez wymieszać z jogurtem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na talerzu ułożyć ziemniaki, uformować na kształt ryby, lekko posmarować sosem majonezowym. Na wierzch ułożyć pokrojone śledzie, potem jajka, ponownie posmarować sosem. Wierzch i boki równomiernie obłożyć startymi buraczkami marynowanymi, wygładzić łyżką.
Czerwoną cebulę pokroić na półplasterki. Ułożyć je na wierzchu sałatki na kształt rybich łusek. Oliwki pokroić w półplasterki i udekorować sałatkę wkładając je w środek każdej ,,łuski”. Z plasterka oliwki zrobić oko i pyszczek.

Czytaj także

FLESZ: Poród i ciąża w trakcie pandemii koronawirusa

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3