https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Słodkie ozdoby na Boże Narodzenie. Czekoladowe muffinki „Choinki” [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Sprawdź przepis na świąteczne, czekoladowe muffinki „Choinki”.

Jadalne ozdoby na Boże Narodzenie. Przepis naszej Czytelniczki. Joanna Tokarz to autorka popularnego bloga Kuchnia w czekoladzie. Nie wyobraża sobie świąt bez słodkości.

Składniki na 12 sztuk:

  • 300 g mąki tortowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki kawy zbożowej, np. karmelowej
  • 2 jajka
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 3/4 szklanki mleka
  • 150 g masła

Składniki na choinki bezowe:

  • 3 białka
  • 150 g cukru pudru lub innego, ale koniecznie drobnego
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • zielony barwnik (użyłam w proszku, dosłownie szczypty)

Dodatkowo:

  • tabliczka białej czekolady
  • 30 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
  • kolorowe perełki
  • cukier puder

Wykonanie:

Jajka utrzeć z cukrami, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kakao i kawą zbożową. Dolać też powoli mleko i na końcu roztopiony i przestudzony tłuszcz.

Utarte ciasto przełożyć do 12 papilotek i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 25 minut (do suchego patyczka).

Białka ubić ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodawać po łyżce cukru pudru i ubić do jego całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodać sok z cytryny, zielony barwnik i mąkę ziemniaczaną i ponownie wymieszać przez chwilę - tylko do połączenia składników. Przełożyć do worka cukierniczego z tylką „otwarta, duża gwiazda” i okrężnymi ruchami nakładać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę formując choinki. Wstawić do nagrzanego do 80 stopni piekarnika na około 90 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, lekko uchylić i wysuszyć nasze choinki.

Wierzch babeczek troszkę ściąć i posmarować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą ze śmietanką. Przykleić choinki, a na nich wykałaczką dać po kropeczce czekolady i przykleić perełki. Posypać cukrem pudrem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

L
Lidka
Wygląda fajnie, pewnie tak też smakuje. Chociaż ja robię muffiny tylko na kuwerturze 100% ziarno kakao. Ewentualnie 70% jak robię dla gości z dziećmi. Są zdecydowanie smaczniejsze niż na kakao. Ja kupuje takie w Manufakturze Czekolady.
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska