Jadalne ozdoby na Boże Narodzenie. Przepis naszej Czytelniczki. Joanna Tokarz to autorka popularnego bloga Kuchnia w czekoladzie. Nie wyobraża sobie świąt bez słodkości.
Składniki na 12 sztuk:
- 300 g mąki tortowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki kawy zbożowej, np. karmelowej
- 2 jajka
- szklanka cukru
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 3/4 szklanki mleka
- 150 g masła
Składniki na choinki bezowe:
- 3 białka
- 150 g cukru pudru lub innego, ale koniecznie drobnego
- łyżka soku z cytryny
- łyżka mąki ziemniaczanej
- zielony barwnik (użyłam w proszku, dosłownie szczypty)
Dodatkowo:
- tabliczka białej czekolady
- 30 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
- kolorowe perełki
- cukier puder
Wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrami, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kakao i kawą zbożową. Dolać też powoli mleko i na końcu roztopiony i przestudzony tłuszcz.
Utarte ciasto przełożyć do 12 papilotek i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 25 minut (do suchego patyczka).
Białka ubić ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodawać po łyżce cukru pudru i ubić do jego całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodać sok z cytryny, zielony barwnik i mąkę ziemniaczaną i ponownie wymieszać przez chwilę - tylko do połączenia składników. Przełożyć do worka cukierniczego z tylką „otwarta, duża gwiazda” i okrężnymi ruchami nakładać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę formując choinki. Wstawić do nagrzanego do 80 stopni piekarnika na około 90 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, lekko uchylić i wysuszyć nasze choinki.
Wierzch babeczek troszkę ściąć i posmarować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą ze śmietanką. Przykleić choinki, a na nich wykałaczką dać po kropeczce czekolady i przykleić perełki. Posypać cukrem pudrem.
