Choć dietetyczne mody szybko przemijają, jedno zalecenie specjalistów pozostaje niezmienne: warzywa i owoce powinniśmy jeść każdego dnia, bez względu na porę roku. Najlepiej dodawać je do wszystkich posiłków w ulubionej formie, a raz dziennie warzywno-owocową porcję zastąpić szklanką soku – zgodnie z rekomendacją specjalistów. Można oczywiście poprzestać na wypiciu soku do śniadania, ale są też bardziej kreatywne podejścia.
Kisiel na soku owocowym
Tego deseru nikomu nie trzeba przedstawiać. Kisiel lubią niemal wszyscy, ale mało kto wie, że da się go wykonać samodzielnie, np. z ulubionego soku. Dobrą bazą do kisielu będzie sok owocowy i warto zadbać, by był to właśnie on – przepisy jasno regulują, że produkt z napisem „sok” na opakowaniu jest całkowicie wolny od konserwantów i sztucznych barwników czy aromatów. Warto więc go wykorzystać do zrobienia domowego kisielu.
Wystarczy rozrobić 2 łyżki mąki ziemniaczanej w połowie szklanki soku, a 1,5 szklanki soku zagotować w garnku. Po zagotowaniu dodajemy sok z mąką do garnka, stale mieszając i czekamy chwilę aż zgęstnieje.
Kolorowa galaretka z soku
Od kisielu już tylko jeden krok dzieli nas od galaretki. Ten efektowny deser również można przygotować na bazie soku, a nawet kilku soków w różnych kolorach. Polecamy tu np. sok jabłkowy, bogaty w polifenole, które chronią nas przed chorobami cywilizacyjnymi, a także pełen witaminy C nektar porzeczkowy. Jak zrobić z nich galaretkę?
Rozpuszczamy 1,5-2 łyżki żelatyny w szklance gorącej wody (może być też agar, w proporcji opisanej na opakowaniu). Studzimy chwilę, a gdy zacznie gęstnieć, mieszamy ze szklanką soku i przelewamy do foremek.
Sok do ciasta
Choć może się to wydać zaskakujące, sok owocowy nadaje się do wypieku ciast, a właściwie do ich dekoracji. Jest wiele przepisów na masy do przekładania ciast biszkoptowych, które składają się z soku oraz budyniu jako zagęstnika.
By je przygotować, wystarczy wymieszać 3 torebki jasnego budyniu (np. śmietankowego) ze szklanką soku, a w garnku zagotować sam sok w ilości ok. 3 szklanek. Po zagotowaniu do garnka wlewamy sok wymieszany z budyniem, mieszamy energicznie, odstawiamy do zgęstnienia i wylewamy na biszkopt.
Do takiej masy polecamy sok marchwiowy, który nada jej piękny kolor, a nam dostarczy ważnego dla wzroku beta-karotenu.
Sok w owsiance i… w kaszy!
Bogate odżywczo soki sprawdzą się też w połączeniu z równie odżywczymi produktami zbożowymi.
Soku jabłkowego można użyć choćby do owsianki, zastępując nim mleko, a soków warzywnych do dań typu kaszotto.
W gotowaniu kaszotto kluczowe jest regularne podlewanie kaszy bulionem. Jeśli połowę bulionu zastąpimy sokiem i będziemy oba płyny dodawać naprzemiennie, nadamy potrawie więcej smaku i aromatu. Wzbogacimy ją też o cenne antyoksydanty i składniki mineralne, gdy np. wybierzemy sok z buraka czy sok wielowarzywny.
Sok do zup i sosów
Planując zakupy, koniecznie uwzględnijmy na liście zapas soku pomidorowego. To jeden z najbardziej wartościowych soków, bogaty w błonnik, potas i likopen.
Warto mieć go zawsze pod ręką także z innego powodu – sok pomidorowy przyjdzie na ratunek, gdy zabraknie nam pomidorów na zupę, leczo czy spaghetti bolognese.
Sok pomidorowy powstaje z przetartych całych pomidorów, więc i smak, i wartości odżywcze ma takie same, jak świeże pomidory. Różni się od nich jedynie konsystencją, ale w zupie-krem czy sosie nie będzie tego widać.
Sok – samo zdrowie
Soki powstają zazwyczaj w szczycie sezonu, gdy owoce i warzywa są najbardziej dojrzałe i pełne wartościowych składników odżywczych.
Żadne soki nie są barwione ani konserwowane, są bez sztucznych aromatów, a dodatkowo soki owocowe są bez dodatku jakichkolwiek cukrów. Pamiętajmy więc o nich, planując zbilansowane posiłki. Szklanka soku dziennie: w deserze, zupie czy wypita do obiadu, to porcja witamin i składników mineralnych, cennych dla naszego zdrowia.
Warto wiedzieć więcej o sokach:
