Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Srebrna Góra. Podkrakowska winnica prowadzona z pasją

Katarzyna Kojzar
Srebrna Góra. Podkrakowska winnica prowadzona z pasją
Srebrna Góra. Podkrakowska winnica prowadzona z pasją Michał Gąciarz
Z krakowskiego Rynku Głównego jedzie się niecałe 20 minut. I nagle przenosimy się do innego świata. Bo Srebrna Góra u stóp klasztoru Ojców Kamedułów na Bielanach to miejsce niezwykłe. Z jednej strony nowoczesne i zagospodarowane, a z drugiej bardzo silnie związane z tradycją. Wino powstawało tu od setek lat, produkowane i przechowywane przez zakonników. Ostatnia butelka kamedulskiego trunku została zakorkowana w 1995 r. Zaraz potem zmarł ostatni polski wincerz (specjalista od uprawy winorośli), brat Doroteusz.

Tak zakończyła się era wina  kamedułów. [/b]

Ale atmosfera miejsca nie pozwalała miłośnikom zapomnieć o tym, jak wspaniałe wina tutaj powstawały, jak winorośle się tutaj świetnie przyjmowały, a w końcu - jak pięknie wyglądają rzędy krzewów na zboczu z widokiem na Kraków. W 2005 roku do kamedułów dotarli trzej przyjaciele, pasjonaci: Mirosław Jaxa Kwiatkowski, Mikołaj Tyc i Michał Jancik. Szukali idealnego miejsca na winnicę. Rozmawiali z zakonnikami. 

- U nich czas płynie inaczej. Kiedy przyjeżdżaliśmy do klasztoru, dyskutowaliśmy o wszystkim, ale nie o dzierżawie gruntu - opowiada Mirosław Jaxa Kwiatkowski. Trwało to kilkanaście miesięcy. Aż w końcu kameduli zadecydowali: tak. I wręczyli nowym właścicielom szpunt, czyli kołek, służący do zakorkowania beczki dębowej, w której przechowuje się wino. W ten  sposób na  12 ha weszli trzej  przyjaciele.

Winiarze dostali też do użytku małe podwórko po lewej stronie od wejścia na dziedziniec. Z zastrzeżeniem - żadnych kobiet i żadnych degustacji. Jak zatem sprawdzać, czy wino się udało? Jak konsultować produkcję, skoro najwybitniejsza polska specjalistka od  uprawy i produkcji wina jest kobietą? Miesiące rozmów  zaowocowały. Agnieszka Wyrobek-Rousseau dziś może wchodzić tam swobodnie.

Dziś Srebrna Góra to  jedna z większych winnic w Polsce. Rocznie produkuje się tutaj ponad 50 tys. butelek - od słodkawego Hibernala do ciężkiego, czerwonego Pinot Noir.  

***

Winnicę Srebrna Góra  można było zwiedzać przy okazji Małopolskiej Jesieni Enologicznej. To pierwsze w historii naszego regionu tego typu wydarzenie, organizowane przez Stowarzyszenie Kobiety i Wino. W programie dwa miesiące warsztatów, szkoleń i konferencji dotyczących polskiego wina, cydrów oraz produktów regionalnych. 

Szczegóły można znaleźć na Facebooku.

Źródło: Gazeta Krakowska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska