Karpie królewskie odłowiono z ekologicznych stawów, znajdujących się przy opactwie już po raz szósty. Klasztorne ryby - przed połowem karmione pszenicą i kukurydzą - mają już wyrobioną dobrą markę.
Słowem - kto chce mieć gwarancję, że na wigilijnym stole pojawi się rzeczywiście świeża i smaczna ryba, powinien wybrać się na zakupy do Staniątek.
Sprzedaż ryb jest prowadzona codziennie, przy furcie klsztoru. Najlepiej wybrać się po staniąteckie karpie w godz. 8.30-11.30, 11.45-16.45 lub po godz. 17.30.
Dochód ze sprzedaży wigilijnych ryb zasili bardzo skromny budżet klasztoru. Zdobyte w ten sposób pieniądze - oraz fundusze uzyskane dzięki innym akcjom, m.in. sprzedaży chryzantem, pomidorów, miodów oraz klasztornych wypieków i przetworów - wystarczają, choć z trudem, na codzienne utrzymanie kilkunastu zakonnic.
WIDEO: Mówimy po krakosku
Źródło: Gazeta Krakowska, Dziennik Polski, Nasze Miasto
>>> Zobacz inne odcinki MÓWIMY PO KRAKOSKU