W minionym tygodniu w ramach akcji "Przedświąteczny karp dla Krakowa" wigilijne potrawy były wydawane przy Nowohuckim Centrum Kultury, na Rynku Podgórskim oraz przy rondzie Mogilskim. W poniedziałek, 9 grudnia wigilijnych potraw można było skosztować nieopodal pętli na Kurdwanowie.
Znów długa kolejka
Mieszkańcy Krakowa kolejny raz nie zawiedli. Kolejka do świątecznego namiotu z pysznościami zaczęła się ustawiać na długo przed godz. 16.00. Jak zawsze, potrawy można było zjeść na miejscu lub zabrać w przyniesionych przez siebie pojemnikach do domu.
W tegorocznym menu smażony karp, kapusta z grochem i pieczywo.
Gdzie jeszcze odbędzie się akcja?
W tym roku, tak, jak w latach poprzednich, poczęstunki rozpoczynają się o godzinie 16.00, a odbywać się będą jeszcze w dwóch lokalizacjach:
11 grudnia, środa – plac Inwalidów
13 grudnia, piątek – Mały Rynek
Mieszkańcy Krakowa kochają tę akcję
Joanna i Bartłomiej Szczoczarzowie z Gospodarstwa Rybackiego Dolina Będkowska już po raz piąty zapraszają mieszkańców Krakowa na bezpłatny, przedświąteczny poczęstunek. Tradycyjnie wydawane ryby pochodzą z ekologicznych stawów w Dolinie Będkowskiej.
Bartłomiej Szczoczarz w rozmowie z nami podkreślał, że organizacja akcji, to duże wyzwanie logistyczne, w które za każdym razem zaangażowanych jest kilkadziesiąt osób.
- Ze względu na to, że w kolejkach mamy zwykle od tysiąca do nawet 1,5 tys. krakowian, w tym roku wspiera nas również krakowska restauracja Tawerna La Capitana, żeby podzielić te wszystkie obowiązki. Trzeba zdać sobie sprawę z tego, że łącznie te porcje jedzenia, które wydajemy, liczone są w tonach - mówił nam Bartłomiej właściciel Gospodarstwa Rybackiego Dolina Będkowska.
