https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

To był już jeden z ostatnich przedświątecznych poczęstunków w Krakowie. Tym razem kolejka przy pętli na Kurdwanowie

Aleksandra Łabędź
Przystanek Kurdwanów. To tu w poniedziałek 9 grudnia można było zjeść darmowego m.in. karpia
Przystanek Kurdwanów. To tu w poniedziałek 9 grudnia można było zjeść darmowego m.in. karpia Anna Kaczmarz
Pierwszy w tym tygodniu przedświąteczny poczęstunek w ramach akcji "Przedświąteczny karp dla Krakowa" rozpoczął się o godz. 16.00 na parkingu przy pętli na Kurdwanowie. W poniedziałek, 9 grudnia, mimo złej pogody, nie brakowało chętnych, by spróbować tradycyjnych wigilijnych dań. W tym roku w Krakowie odbędą się jeszcze dwa poczęstunki.

W minionym tygodniu w ramach akcji "Przedświąteczny karp dla Krakowa" wigilijne potrawy były wydawane przy Nowohuckim Centrum Kultury, na Rynku Podgórskim oraz przy rondzie Mogilskim. W poniedziałek, 9 grudnia wigilijnych potraw można było skosztować nieopodal pętli na Kurdwanowie.

Znów długa kolejka

Mieszkańcy Krakowa kolejny raz nie zawiedli. Kolejka do świątecznego namiotu z pysznościami zaczęła się ustawiać na długo przed godz. 16.00. Jak zawsze, potrawy można było zjeść na miejscu lub zabrać w przyniesionych przez siebie pojemnikach do domu.

W tegorocznym menu smażony karp, kapusta z grochem i pieczywo.

Gdzie jeszcze odbędzie się akcja?

W tym roku, tak, jak w latach poprzednich, poczęstunki rozpoczynają się o godzinie 16.00, a odbywać się będą jeszcze w dwóch lokalizacjach:

  • 11 grudnia, środa – plac Inwalidów

  • 13 grudnia, piątek – Mały Rynek

Mieszkańcy Krakowa kochają tę akcję

Joanna i Bartłomiej Szczoczarzowie z Gospodarstwa Rybackiego Dolina Będkowska już po raz piąty zapraszają mieszkańców Krakowa na bezpłatny, przedświąteczny poczęstunek. Tradycyjnie wydawane ryby pochodzą z ekologicznych stawów w Dolinie Będkowskiej.

Bartłomiej Szczoczarz w rozmowie z nami podkreślał, że organizacja akcji, to duże wyzwanie logistyczne, w które za każdym razem zaangażowanych jest kilkadziesiąt osób.

- Ze względu na to, że w kolejkach mamy zwykle od tysiąca do nawet 1,5 tys. krakowian, w tym roku wspiera nas również krakowska restauracja Tawerna La Capitana, żeby podzielić te wszystkie obowiązki. Trzeba zdać sobie sprawę z tego, że łącznie te porcje jedzenia, które wydajemy, liczone są w tonach - mówił nam Bartłomiej właściciel Gospodarstwa Rybackiego Dolina Będkowska.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ostatnia droga Franciszka. Papież spoczął w ukochanej bazylice

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska