Smażony karp, wegetariańska kapusta z grochem i pieczywo - oto tegoroczne menu akcji "Przedświąteczny karp dla Krakowa". Joanna i Bartłomiej Szczoczarzowie z Gospodarstwa Rybackiego Dolina Będkowska już po raz piąty zaprosili mieszkańców Krakowa na bezpłatny, przedświąteczny poczęstunek. Pierwsze spotkanie rozpoczęło się o godz. 16 przy Nowohuckim Centrum Kultury. Tradycyjnie jeszcze na długo przed zapowiedzianą godziną, ustawiła się długa kolejka.
Akcja "Przedświąteczny karp dla Krakowa" wpisała się w przedświąteczny klimat miasta. Karp w chrupiącej skórce to jedno z ulubionych dań wigilijnych i to nie tylko mieszkańców stolicy Małopolski. Tradycyjnie wydawane ryby pochodzą z ekologicznych stawów w Dolinie Będkowskiej. Fundatorami poczęstunku są Joanna i Bartłomiej Szczoczarzowie, którzy przez ostatnie cztery lata ufundowali ponad 40 tysięcy porcji świątecznego poczęstunku.
W tym roku, tak, jak w latach poprzednich, poczęstunki rozpoczynają się o godzinie 16.00, a odbywać się będą jeszcze w pięciu lokalizacjach:
4 grudnia, środa – Rynek Podgórski
6 grudnia, piątek – rondo Mogilskie
9 grudnia, poniedziałek – parking przy pętli na Kurdwanowie
11 grudnia, środa – plac Inwalidów
13 grudnia, piątek – Mały Rynek
W poprzednich latach poczęstunki odbywały się w różnych lokalizacjach miasta, m.in. przy Nowohuckim Centrum Kultury, Centrum Kongresowym ICE Kraków, na placu Wolnica, przy Barbakanie, na krakowskich Błoniach, przy pętlach tramwajowych w Bronowicach i Krowodrzy Górce.
O dużym zainteresowaniu świadczył fakt, że jeszcze na długo przed oficjalnym rozpoczęciem ustawiały się kolejki mieszkańców. W każdym miejscu rozdawane było około 1,5 tys. porcji. Należy podkreślić, że największą grupę stanowiły osoby starsze i znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, dla których była to możliwość skosztowania najbardziej tradycyjnych wigilijnych potraw.