Katarzyna Pacholarz jest grafikiem w dziale produkcji reklam Gazety Krakowskiej. Zróbcie chleb według jej przepisu. Jest pyszny!
Na inne chleby przepisy znajdziecie
Składniki
- 1 kg mąki pszennej (np. poznańskiej)
- 10 dag drożdży
- kubek otrąb pszennych
- 1/2 litra mleka
- 1/2 litra wody
- 1 i 1/2 łyżki soli
- 2 płaskie łyżki cukru
- 10 dag drożdży
Wykonanie
Do ciepłego mleka i wody dodać cukier i sól. Wymieszać. Wkruszyć drożdże. Gdy się rozpuszczą, dodać mąkę, otręby i słonecznik. Dokładnie wyrobić. Ciasto zostawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką, aż podwoi objętość.
Przełożyć ciasto do dwóch prostokątnych foremek długości ok. 30 cm, posmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około godziny „do suchego patyczka”.
Zobacz też: Domowy chleb pszenno-żytni
Zobacz też:Domowy chleb razowy bez zakwasu Koła Gospodyń Wiejskich
Polub nas na facebooku. Codziennie nowy przepis!
Źródło: Dzień Dobry TVN

Wideo