https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Świąteczny chleb z mąki pszennej i drożdży z dodatkiem otrębów [PRZEPIS]

Redakcja
Przepis na świąteczny chleb z mąki pszennej i drożdży z dodatkiem otrębów.

Katarzyna Pacholarz jest grafikiem w dziale produkcji reklam Gazety Krakowskiej. Zróbcie chleb według jej przepisu. Jest pyszny!

Na inne chleby przepisy znajdziecie

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej (np. poznańskiej)
  • 10 dag drożdży
  • kubek otrąb pszennych
  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 litra wody
  • 1 i 1/2 łyżki soli
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 10 dag drożdży

Wykonanie
Do ciepłego mleka i wody dodać cukier i sól. Wymieszać. Wkruszyć drożdże. Gdy się rozpuszczą, dodać mąkę, otręby i słonecznik. Dokładnie wyrobić. Ciasto zostawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką, aż podwoi objętość.

Przełożyć ciasto do dwóch prostokątnych foremek długości ok. 30 cm, posmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami.

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około godziny „do suchego patyczka”.

Zobacz też: Domowy chleb pszenno-żytni

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

A
Aga
Litr plynu na kilogram mąki,żal.
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska