Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szybka tarta dla oszczędnych Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

Koło Gospodyń Wiejskich z Głogoczowa
Prosta i szybka tarta dla oszczędnych.
Prosta i szybka tarta dla oszczędnych. Koło Gospodyń Wiejskich z Głogoczowa
Pomysł na szybki i tani obiad: tarta dla oszczędnych.

Panie ze Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Głogoczowie (gmina Myślenice) wyśmienicie gotują i pieką, korzystają oczywiście ze starych, sprawdzonych przepisów. Przepisem na szybką tartę podzieliła się Elżbieta Kurowska.


Składniki na ciasto

  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • jajko
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie

  • 3 ząbki czosnku
  • czerwona cebula
  • spory pęczek łodyg buraków ćwikłowych
  • sól, pieprz, kminek, ocet balsamiczny


Składniki na masę

  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.
  • sól

Wykonanie
Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto, wstawić na 15-30 min do lodówki. Ciastem wylepić cienko formę na tartę (średnica około 27 cm), ponakłuwać spód widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15-20 min. (nie powinno się zrumienić, jedynie lekko podpiec).
Na patelni podgrzać 2-3 łyżki tłuszczu, wrzucić pokrojone w cieniutkie plasterki czosnek i cebulę. Poddusić kilka minut na małym ogniu, dodać posiekane łodygi i liście buraków. Przyprawić i dusić do miękkości jeszcze ok. 5-7 minut. Wyłożyć na podpieczony spód.
Roztrzepać jajka ze śmietaną, doprawić szczyptą soli. Masą zalać równomiernie nadzienie i wstawić do piekarnika na pół godziny, aż masa się zetnie i przyrumieni. Podawać na ciepło lub na zimno.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska