Najłatwiejszy sernik na zimno z truskawkami i galaretką! Jak zrobić taki deser? Przepis jest banalnie prosty, a sernik wychodzi znakomity.
Szybki i łatwy sernik na zimno z truskawkami i galaretką [PRZEPIS]
Składniki:
- ser na sernik z wiaderka
- 4 łyżeczki żelatyny
- cukier puder do smaku
- 3 galaretki truskawkowe
- ok. ½ kg truskawek
Wykonanie sernika na zimno
Do szklanki wsypać 4 łyżeczki żelatyny i zalać gorącą wodą do ¾ wysokości. Wystudzić. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie według instrukcji na opakowaniu dolewając nieco mniej wody – jeżeli potrzebne są 2 szklanki gorącej wody na jedną galaretkę – dajemy 1,5 szklanki. Galaretki wystudzić.
Umyć i obrać truskawki, przekroić na pół.
W międzyczasie wyjąć ser z wiaderka, za pomocą miksera wymieszać z cukrem pudrem – cukier dodać do smaku.
Cały czas miksując dolać powoli chłodną żelatynę. Jeżeli żelatyna będzie za ciepła - ser może się ściąć!
Tortownicę wyłożyć folią aluminiową i przelać na nią masę serową. Na masę ułożyć truskawki.
Tortownicę włożyć na około 15 minut do lodówki, żeby masa zaczęła się ścinać. Następnie wyciągnąć, wylać trochę galaretki i znów włożyć do lodówki. Jeżeli zobaczymy, że pierwsza warstwa galaretki się ścięła, wylać resztę galaretki i włożyć do lodówki na kilka godzin.
Przepis Justyny Kalemby
Macie ochotę na inne desery z truskawkami? Zobaczcie przepisy!
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?