https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Szybkie ciasto na Boże Narodzenie. Łatwe ciasto mandarynkowe. W sam raz na święta [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Łatwe i szybkie ciasto mandarynkowe. Zobacz przepis!
Łatwe i szybkie ciasto mandarynkowe. Zobacz przepis! Fot. Aleksandra Faiks
U mnie zawsze święta pachną mandarynkami! Stąd pomysł na ciasto, w którym główną rolę grają mandarynki właśnie – mówi nasza Czytelniczka Aleksandra Faiks. Zobaczcie przepis!

Łatwe ciasto mandarynkowe. W sam raz na święta

Składniki

  • 3 mandarynki
  • 10 łyżek mąki
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru zwykłego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 3 jajka
  • łyżeczka sody

Wykonanie
Do miski wlać olej, a do tego cukier puder, cukier wanilinowy i zwykły. Dokładnie zmiksować i dodać jajka, jogurt, mąkę i sodę.
Sparzone wrzątkiem, obrane i pokrojone na małe kawałki mandarynki wrzucić do masy i delikatnie wymieszać.
Wlać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni i piec około 50 minut.
Przepis Aleksandry Faiks

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

K
Kasia

robiłam parę razy, dobre jest ;-) jest banalne ale jakość mąki odgrywa tu znaczącą rolę, ja robię na lubelli

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska