
Pasta z wędzonej makreli z ogórkiem i jogurtem naturalnym Agnieszki Sznajder
Składniki
1 wędzona makrela
1 ogórek kiszony
3 łyżeczki jogurtu naturalnego
1 mała cebula
czarny pieprz świeżo zmielony
sól
łyżka oleju z pestek dyni
Wykonanie
Makrelę pozbawić skóry i wszystkich ości, rozgnieść widelcem. Ogórek zetrzeć na małe wiórki, cebulę pokroić bardzo drobno i oprószyć solą, aby nieco zmiękła. Połączyć rybę z pozostałymi składnikami, dobrze wymieszać.

Pasta z awokado i bakaliami
Składniki
1 duże awokado
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 limonka
świeża kolendra
szczypta chilli
50 g Chrupiącej sałatki z żurawina Bakalland
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Dojrzałe awokado obrać ze skórki i przełożyć pokrojone na większe kawałki do naczynia. Następnie dodać ząbek czosnku i posiekaną cebulę oraz przyprawy. Wszystko skropić sokiem z limonki i delikatnie zblendować. Gotową pastę wyłożyć na ulubiony, pokrojony na mniejsze kawałki chleb i posypać bakaliami: żurawiną, płatkami migdałów i ziarnami słonecznika oraz posiekaną kolendrą.