
Pasty do kanapek to doskonały pomysł na pyszne śniadanie.

Buraczana pasta z tymiankiem i orzechami włoskimi
Składniki
5 buraków
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
2 łyżki mleka koksowego
świeży tymianek
sok z połowy cytryny
75 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
natka pietruszki
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Buraki dokładnie umyć, zawinąć pojedynczo w folię aluminiową, polać oliwą i sokiem z cytryny i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut. Upieczone buraki wystudzić. Następnie przełożyć je do osobnego naczynia, dodać mleko kokosowe, świeży tymianek, orzechy włoskie, czosnek, przyprawy i zblendować na gładką masę.
W zależności od potrzeby gotową pastę można doprawić sokiem z cytryny. Pasta najlepiej smakuje na ciemnym pieczywie (np. na grzankach) z dodatkiem posiekanej natki pietruszki i posypana dodatkowo orzechami włoskimi.

Letnia pasta jajeczna Agnieszki Delkowskiej
Składniki
400 g białego sera półtłustego
7 jajek ugotowanych na twardo
dwa pęczki szczypiorku
2 pęczki rzodkiewki
1/2 pęczka koperku
pęczek cebulki dymki (razem z białą częścią)
1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
2 łyżki majonezu
4 łyżki startego na drobnych oczkach sera żółtego
sól, pieprz
Wykonanie
Ser rozgnieść widelcem. Do rozgniecionego sera dodać drobno pokrojone rzodkiewki, szczypiorek, koperek i dymkę razem z cebulkami. Jajka zetrzeć w całości na grubych oczkach tarki i dodać do sera. Dołożyć ser żółty, śmietanę i majonez. Doprawić solą i sporą ilością pieprzu. Jeśli jest „za suche”, dodać śmietanę.

Twarożek migdałowy z suszoną żurawiną
Składniki
100 g twarogu
1 opakowanie jogurtu greckiego
100 g Żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
100 g Migdałów Bakalland
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Do naczynia przełożyć twaróg i wymieszać go z jogurtem greckim. Następnie dodać namoczone wcześniej migdały i wszystko delikatnie zblendować na gładką masę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Twarożek wyłożyć na wcześniej podpieczone w piekarniku połówki bułek z sezamem. Całość posypać suszoną żurawiną.