1 z 7
Przewijaj galerię w dół
Pasty do kanapek to doskonały pomysł na pyszne śniadanie.
fot. pixabay.com

Pasty do kanapek to doskonały pomysł na pyszne śniadanie.

2 z 7
Buraczana pasta z tymiankiem i orzechami włoskimi...
fot. materiały prasowe

Buraczana pasta z tymiankiem i orzechami włoskimi

Składniki

5 buraków
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
2 łyżki mleka koksowego
świeży tymianek
sok z połowy cytryny
75 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
natka pietruszki
sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Buraki dokładnie umyć, zawinąć pojedynczo w folię aluminiową, polać oliwą i sokiem z cytryny i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut. Upieczone buraki wystudzić. Następnie przełożyć je do osobnego naczynia, dodać mleko kokosowe, świeży tymianek, orzechy włoskie, czosnek, przyprawy i zblendować na gładką masę.
W zależności od potrzeby gotową pastę można doprawić sokiem z cytryny. Pasta najlepiej smakuje na ciemnym pieczywie (np. na grzankach) z dodatkiem posiekanej natki pietruszki i posypana dodatkowo orzechami włoskimi.

3 z 7
Letnia pasta jajeczna Agnieszki Delkowskiej...
fot. Paweł Epler

Letnia pasta jajeczna Agnieszki Delkowskiej

Składniki
400 g białego sera półtłustego
7 jajek ugotowanych na twardo
dwa pęczki szczypiorku
2 pęczki rzodkiewki
1/2 pęczka koperku
pęczek cebulki dymki (razem z białą częścią)
1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
2 łyżki majonezu
4 łyżki startego na drobnych oczkach sera żółtego
sól, pieprz

Wykonanie

Ser rozgnieść widelcem. Do rozgniecionego sera dodać drobno pokrojone rzodkiewki, szczypiorek, koperek i dymkę razem z cebulkami. Jajka zetrzeć w całości na grubych oczkach tarki i dodać do sera. Dołożyć ser żółty, śmietanę i majonez. Doprawić solą i sporą ilością pieprzu. Jeśli jest „za suche”, dodać śmietanę.

4 z 7
Twarożek migdałowy z suszoną żurawiną...
fot. materiały prasowe

Twarożek migdałowy z suszoną żurawiną

Składniki

100 g twarogu
1 opakowanie jogurtu greckiego
100 g Żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
100 g Migdałów Bakalland
sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Do naczynia przełożyć twaróg i wymieszać go z jogurtem greckim. Następnie dodać namoczone wcześniej migdały i wszystko delikatnie zblendować na gładką masę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Twarożek wyłożyć na wcześniej podpieczone w piekarniku połówki bułek z sezamem. Całość posypać suszoną żurawiną.

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Nasza debata. Kredytowy węzeł gordyjski. Co dalej z frankowiczami?

Nasza debata. Kredytowy węzeł gordyjski. Co dalej z frankowiczami?

Na szczycie Kasprowego Wierchu modlili się za papieża Franciszka i za młodych ludzi

Na szczycie Kasprowego Wierchu modlili się za papieża Franciszka i za młodych ludzi

Huczne otwarcie nowego sezonu turystycznego na zamku w Rabsztynie

Huczne otwarcie nowego sezonu turystycznego na zamku w Rabsztynie

Zobacz również

W letnich butach, bez raków i czekana. Tak turyści zdobywali Rysy

W letnich butach, bez raków i czekana. Tak turyści zdobywali Rysy

Rowerowa jazda na wysokim poziomie w Nowej Hucie. Prezydent złożył deklaracje

Rowerowa jazda na wysokim poziomie w Nowej Hucie. Prezydent złożył deklaracje