Targ Pietruszkowy. Kiedy i co można kupić?
Na tym odbywającym się w soboty i środy od godz. 8 do 13 targu krakowianie mogą robić zakupy bezpośrednio u rolników przyjeżdżających z okolic Krakowa. Oprócz warzyw, owoców i przetworów sprzedawane są na nim także jajka, sery góralskie, wędliny, ryby, oleje, pieczywo rzemieślnicze. Targ regularnie odwiedzają zwolennicy zdrowej i ekologicznej żywności.
Targ Pietruszkowy to inicjatywa grupy miłośników lokalności, odpowiedzialności społecznej i zdrowego, naturalnego żywienia. Stworzyli Fundację Targ Pietruszkowy, aby - jak opisują - rozwijać idee i wartości, w które wierzą i rozwijają dzięki Targowi. Sercem są związani z krakowskim Podgórzem.
Targ opiera się na trzech zasadach: lokalnie, naturalnie i bezpośrednio. Na Targu Pietruszkowym produkty sprzedawane są bezpośrednio przez wytwórców - rolników i hodowców, którzy osobiście odpowiadają za ich jakość.
Kto może sprzedawać na Targu Pietruszkowym w Krakowie?
Jeśli ktoś chce sprzedawać na tym szczególnym targu, musi spełniać następujące warunki:
- odległość gospodarstwa powinna wynosić do ok. 150 km od Krakowa (wymóg lokalności)
- wymagane jest posiadanie certyfikatu ekologicznego lub zgoda na poddanie się niezapowiedzianym badaniom laboratoryjnym (wymóg naturalności)
- rolnik lub przetwórca sprzedaje swoje produkty sam lub powierza sprzedaż komuś ze swojej rodziny (wymóg bezpośredniości).
Starzejmy się w dwóch kluczowych momentach To musisz wiedzieć!
