Dziś, w Niedzielę Palmową Stowarzyszenie Folklorystyczne „Teatr Regionalny” zaprezentuje palmy wielkanocne, a następnie na estradzie Targów Wielkanocnych programy artystyczne i obrzędy wielkanocne prezentować będzie 29. autentycznych amatorskich zespołów regionalnych i grup folklorystycznych. Będą m.in. „Sami Swoi” z Przytkowic, „Mali Ligocianie” z Katowic, „Jawiszowianki” z gminy Brzeszcze, Zespół „Tęcza” z Brzeszcz „Przecieszynianie” z gminy Brzeszcze, „Kumotry” z Tarnowa, „Pucheroki” z Tomaszowic, „Bęblanki” z Bębła, „Stokrotki” z Orzesza, „Rajskowianki” z Rajska, „Okocanki” z Okocimia, „Kryspinianki” z gminy Liszki, „Grojczanie” z Grojca, „Sami Swoi” z Zabierzowa, Kapela z Zasola itd. Zespoły spotkają się pod Barbakanem o godz. 11:15. Barwny korowód z palmami przejdzie wokół Targów pod kościół św. Wojciecha, gdzie o godz. 11:45 nastąpi poświęcenie palm.
Już od godz. 10:00 odbywać się będzie konkurs na tradycyjną palmę wielkanocną. Do udziału organizatorzy zapraszają osoby indywidualne oraz grupy. Wykonane palmy należy dostarczyć do biura ustawionego na terenie Targów Wielkanocnych w Rynku Głównym w Krakowie, w godz. 10-13. O godz. 13.30 nastąpi ogłoszenie wyników. W konkursie zostanie wyróżnionych 10 prac.
Na tegorocznych targach wystawia się prawie 60 kupców, reprezentujących nie tylko Małopolskę, ale i inne regiony Polski. Produkty oferowane przez kupców to przede wszystkim artykuły świąteczne: stroiki, koszyki, palmy, świeczki, pisanki, ręcznie malowana porcelana, szlifowane kryształy, obrusy, serwetki, plecionki, wyroby z masy solnej, z mąki, z siana, z ekologicznego drewna oraz inne wyroby regionalne. Można będzie znaleźć takie produkty jak churros - hiszpańskie pączki, naturalną chałwę turecką, maskotki pachnące kawą, czekoladą i cynamonem, biżuterię z tkanin oraz bursztynu, kierpce, koszule i kożuchy ręcznie haftowane. Na targach zagości stanowisko Poczty Polskiej, gdzie będzie można nadać świąteczne kartki i listy.
Dla krakowian i turystów odwiedzających targi przygotowano punkty małej gastronomii z polskimi potrawami z grilla, stoisko z pierogami wg staropolskich receptur m.in. z kaszą gryczaną i wieprzowiną, z kapustą i grzybami, z soczewicą i suszonymi pomidorami, z mięsem, szpinakiem i serem feta, bobem i boczkiem, z owocami, serem, stoisko serwujące zupy: żurek, kwaśnicę, pomidorową, czosnkową, dyniową, barszcz ukraiński, grochówkę oraz grzybową. Będzie też można skosztować cieszącą się od kilku lat powodzeniem pajdę chleba ze smalcem, masłem czosnkowym, boczkiem, cebulą i ogórkiem. Będą też smaczne kiełbasy, sery góralskie, oscypki, węgierskie placki tzw. kurtoszo-kołacze, litewskie wędliny i ciemny chleb, miody, desery z suszonych owoców, orzechy prażone, migdały, słonecznik, owoce w czekoladzie i marcepanie, narzędzia i figurki z czekolady, ciasta domowe oraz tradycyjne pierniki. Dla najmłodszych wielbicieli słodyczy wystawcy przygotowali lizaki w kształcie jajek, serc oraz postaci z ulubionych bajek.
ZOBACZ KONIECZNIE: