Przepisem na szybką tartę czekoladową podzieliła się Violetta Grzelka z Krakowa, autorka bloga Mamucie przysmaki.
Składniki
- 30 dag herbatników klasycznych
- 20 dag masła – 15 dag do herbatników i 5 dag do masy czekoladowej
- 10 dag czekolady deserowej lub gorzkiej
- 10 dag czekolady mlecznej
- 20 dag śmietanki kremowej
- kilkanaście malin
- kilkanaście swieżych listków mięty
Wykonanie
Śmietankę kremową zagotować, dodać pokruszone czekolady, 50 g masła i rozpuścić wszystko, mieszając aż do uzyskania jednorodnej masy, następnie ostudzić.
W międzyczasie pokruszyć herbatniki – najpierw ręką, a następnie blenderem. Dodać posiekane masło (150 g) i połączyć z roztartymi herbatnikami, aż do uzyskania w miarę jednorodnej masy; można pomóc sobie mikserem lub blenderem.
Masą herbatnikową wylepić naczynie na tartę (średnica ok. 20-25 cm). Wylać na ciasto masę czekoladową i rozprowadzić delikatnie po powierzchni tak, aby nie naruszyć warstwy ciasta.
Na wierzchu ułożyć listki mięty i maliny. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Otrzymamy niezbyt wysokie, ale pyszne czekoladowe ciasto bez pieczenia. Maliny i mięta oczywiście nie są koniecznie, ale świetnie ubogacają tartę zarówno smakowo jak i wizualnie. Aby mieć gwarancję świeżego wyglądu, można je ułożyć również po zastygnięciu masy, tuż przed podaniem.
Zobacz też:przepis na bakaliowe ciasteczka bez cukru
Przetwory:jak zrobić konfiturę z płatków róży
Źródło: Dzień Dobry TVN