https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Tarta czekoladowa z malinami bez pieczenia [PRZEPIS]

Violetta Grzelka
Tartę czekoladową bez pieczenia robi się błyskawicznie.
Tartę czekoladową bez pieczenia robi się błyskawicznie. Violetta Grzelka
Przepis na szybką tartę czekoladową bez pieczenia.

Przepisem na szybką tartę czekoladową podzieliła się Violetta Grzelka z Krakowa, autorka bloga Mamucie przysmaki.

Składniki

  • 30 dag herbatników klasycznych
  • 20 dag masła – 15 dag do herbatników i 5 dag do masy czekoladowej
  • 10 dag czekolady deserowej lub gorzkiej
  • 10 dag czekolady mlecznej
  • 20 dag śmietanki kremowej
  • kilkanaście malin
  • kilkanaście swieżych listków mięty

Wykonanie
Śmietankę kremową zagotować, dodać pokruszone czekolady, 50 g masła i rozpuścić wszystko, mieszając aż do uzyskania jednorodnej masy, następnie ostudzić.
W międzyczasie pokruszyć herbatniki – najpierw ręką, a następnie blen­­derem. Dodać posiekane masło (150 g) i połączyć z roztartymi herbatnikami, aż do uzyskania w miarę jednorodnej masy; można pomóc sobie mikserem lub blenderem.
Masą herbatnikową wylepić naczynie na tartę (średnica ok. 20-25 cm). Wylać na ciasto masę czekoladową i rozprowadzić delikatnie po powierzchni tak, aby nie naruszyć warstwy ciasta.
Na wierzchu ułożyć listki mięty i maliny. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Otrzymamy niezbyt wysokie, ale pyszne czekoladowe ciasto bez pieczenia. Maliny i mięta oczywiście nie są koniecznie, ale świetnie ubogacają tartę zarówno smakowo jak i wizualnie. Aby mieć gwarancję świeżego wyglądu, można je ułożyć również po zastygnięciu masy, tuż przed podaniem.

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska