Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tiramisu z granatem, parfait waniliowe z herbacianą galaretką i herbaciana czekolada, czyli kuchnia fusion dla każdego [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Poznaj trzy przepisy kuchni fusion. Na zdjęciu parfait, czyli wyjątkowy deser – pyszny, efektowny i niezwykle łatwy w wykonaniu. Jego waniliowa wersja z dodatkiem aromatycznej galaretki z herbaty i owoców to nie tylko uczta dla naszych kubków smakowych, ale również dla oczu.
Poznaj trzy przepisy kuchni fusion. Na zdjęciu parfait, czyli wyjątkowy deser – pyszny, efektowny i niezwykle łatwy w wykonaniu. Jego waniliowa wersja z dodatkiem aromatycznej galaretki z herbaty i owoców to nie tylko uczta dla naszych kubków smakowych, ale również dla oczu.
Kuchnia fusion to nowoczesne podejście do dobrze nam znanych potraw czy dań. Jej podstawowym założeniem jest łączenie tradycyjnych składników z różnych stron świata w niecodzienny sposób, tworząc dzięki temu nowe wariacje smakowe. Dopełnieniem całości jest oryginalny sposób podania. Co powiecie na Tiramisu z granatem i borówkami, parfait waniliowe z herbacianą galaretką lub herbacianą czekoladę? Zobaczcie przepisy!

Chcąc tworzyć dania kuchni fusion według własnych przepisów trzeba mieć dobry smak i odpowiednie wyczucie kulinarne. Umiejętność łączenia tradycyjnych składników z różnych krajów to nie lada wyzwanie. Warto jednak próbować nowych smaków, gdyż do perfekcji w tej dziedzinie można dojść jedynie metodą prób i błędów. Na początek polecamy trzy przepisy, które wprowadzą Was w tajniki tej nowoczesnej kuchni, dzięki temu, że w niecodzienny sposób wykorzystują herbatę.

Tiramisu z granatem i borówkami [PRZEPIS]

Tiramisu z granatem i borówkami.
Tiramisu z granatem i borówkami.

Tiramisu to włoski deser, w którym zamknięte zostało wszystko to, co w słonecznej Italii najpiękniejsze. Słodki krem mieszający się z biszkoptami zanurzonymi w intensywnym i aromatycznym espresso, idealnie dopełniony nutą amaretto, tworzy znaną na całym świecie triadę włoskich smaków. Wersja fusion tego deseru pozwala na nowo odkryć to, co w słodkim kremie mascarpone najlepsze.

Składniki:

  • 500 g mascarpone
  • 150 g + 1 łyżka cukru
  • 300 g biszkoptów
  • 6 żółtek
  • szklanka intensywnego naparu z herbaty Akbar Pure Ceylon
  • 200 g borówek
  • 1 granat
  • 4 łyżki amaretto

Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, białą masę. Dodajemy amaretto i mascarpone. Mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę. ¾ borówek wrzucamy do garnka i gotujemy z dodatkiem łyżki cukru do momentu odparowania wody, aż powstanie gęsty sos. Na dnie szklanki układamy zanurzone w herbacie biszkopty. Na to kładziemy warstwę kremu i warstwę sosu z borówek. Pozostałymi borówkami i nasionami granatu posypujemy wierzch ciasta. Tiramisu wstawiamy do lodówki na godzinę.

Parfait waniliowe z herbacianą galaretką [PRZEPIS]

Parfait waniliowe z herbacianą galaretką.
Parfait waniliowe z herbacianą galaretką.

Parfait to wyjątkowy deser – pyszny, efektowny i niezwykle łatwy w wykonaniu. Jego waniliowa wersja z dodatkiem aromatycznej galaretki z herbaty i owoców to nie tylko uczta dla naszych kubków smakowych, ale również dla oczu.

Składniki:

  • 100 ml śmietanki 30%
  • 50 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 30 g + 1 łyżka cukru
  • laska wanilii
  • 100 ml intensywnego naparu z herbaty Akbar Pure Ceylon
  • 2-3 g agaru
  • jeżyny
  • plasterek pomarańczy, listki mięty – do dekoracji

Przygotowanie:
Wanilię przekrawamy i wyciągamy z niej nasiona, które gotujemy przez chwilę w mleku. Odstawiamy do ostygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy. Żółtka ucieramy z cukrem, aż masa stanie się jasna i puszysta. Łączymy z ubitą śmietanką i zimnym mlekiem z wanilią. Formę wykładamy folią spożywczą i wlewamy do niej masę. Wstawiamy do zamrażalki. Jeżyny posypujemy łyżką cukru i gotujemy do momentu, aż powstanie sos. Przecedzamy przez sito i dodajemy herbatę. Łączymy z agarem i gotujemy przez ok. 1 minutę. Sos wylewamy na talerz, aby stężał i powstała galaretka w dowolnym kształcie. Na galaretce układamy pokrojony parfait (jeśli chcemy uzyskać okrągły kształt wystarczy do wycięcia użyć szklanki). Zdobimy pomarańczą i miętą.

Herbaciana czekolada [PRZEPIS]

Herbaciana czekolada.
Herbaciana czekolada.

Niezwykle prosty w swojej formie deser, który nie wymaga użycia wielu składników ani poświęcenia wiele czasu. Aromat herbaty doskonale podkreśla smak gorzkiej czekolady.

Składniki:

  • tabliczka gorzkiej czekolady (90%)
  • 50 ml intensywnego naparu z herbaty Akbar Pure Ceylon
  • 2-3 g agaru
  • ciastko w kształcie rurki do dekoracji

Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy herbaciany napar i agar. Doprowadzamy do wrzenia i mieszamy przez ok. 1 minutę. Przelewamy do szklanek i wbijamy po jednej rurce. Odstawiamy do schłodzenia, podajemy kiedy czekolada ostygnie i zgęstnieje.
Smacznego!

Zobacz też:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska