Chcąc tworzyć dania kuchni fusion według własnych przepisów trzeba mieć dobry smak i odpowiednie wyczucie kulinarne. Umiejętność łączenia tradycyjnych składników z różnych krajów to nie lada wyzwanie. Warto jednak próbować nowych smaków, gdyż do perfekcji w tej dziedzinie można dojść jedynie metodą prób i błędów. Na początek polecamy trzy przepisy, które wprowadzą Was w tajniki tej nowoczesnej kuchni, dzięki temu, że w niecodzienny sposób wykorzystują herbatę.
Tiramisu z granatem i borówkami [PRZEPIS]

Tiramisu to włoski deser, w którym zamknięte zostało wszystko to, co w słonecznej Italii najpiękniejsze. Słodki krem mieszający się z biszkoptami zanurzonymi w intensywnym i aromatycznym espresso, idealnie dopełniony nutą amaretto, tworzy znaną na całym świecie triadę włoskich smaków. Wersja fusion tego deseru pozwala na nowo odkryć to, co w słodkim kremie mascarpone najlepsze.
Składniki:
- 500 g mascarpone
- 150 g + 1 łyżka cukru
- 300 g biszkoptów
- 6 żółtek
- szklanka intensywnego naparu z herbaty Akbar Pure Ceylon
- 200 g borówek
- 1 granat
- 4 łyżki amaretto
Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, białą masę. Dodajemy amaretto i mascarpone. Mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę. ¾ borówek wrzucamy do garnka i gotujemy z dodatkiem łyżki cukru do momentu odparowania wody, aż powstanie gęsty sos. Na dnie szklanki układamy zanurzone w herbacie biszkopty. Na to kładziemy warstwę kremu i warstwę sosu z borówek. Pozostałymi borówkami i nasionami granatu posypujemy wierzch ciasta. Tiramisu wstawiamy do lodówki na godzinę.
Parfait waniliowe z herbacianą galaretką [PRZEPIS]

Parfait to wyjątkowy deser – pyszny, efektowny i niezwykle łatwy w wykonaniu. Jego waniliowa wersja z dodatkiem aromatycznej galaretki z herbaty i owoców to nie tylko uczta dla naszych kubków smakowych, ale również dla oczu.
Składniki:
- 100 ml śmietanki 30%
- 50 ml mleka
- 3 żółtka
- 30 g + 1 łyżka cukru
- laska wanilii
- 100 ml intensywnego naparu z herbaty Akbar Pure Ceylon
- 2-3 g agaru
- jeżyny
- plasterek pomarańczy, listki mięty – do dekoracji

Kulinaria
Przygotowanie:
Wanilię przekrawamy i wyciągamy z niej nasiona, które gotujemy przez chwilę w mleku. Odstawiamy do ostygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy. Żółtka ucieramy z cukrem, aż masa stanie się jasna i puszysta. Łączymy z ubitą śmietanką i zimnym mlekiem z wanilią. Formę wykładamy folią spożywczą i wlewamy do niej masę. Wstawiamy do zamrażalki. Jeżyny posypujemy łyżką cukru i gotujemy do momentu, aż powstanie sos. Przecedzamy przez sito i dodajemy herbatę. Łączymy z agarem i gotujemy przez ok. 1 minutę. Sos wylewamy na talerz, aby stężał i powstała galaretka w dowolnym kształcie. Na galaretce układamy pokrojony parfait (jeśli chcemy uzyskać okrągły kształt wystarczy do wycięcia użyć szklanki). Zdobimy pomarańczą i miętą.
Herbaciana czekolada [PRZEPIS]

Niezwykle prosty w swojej formie deser, który nie wymaga użycia wielu składników ani poświęcenia wiele czasu. Aromat herbaty doskonale podkreśla smak gorzkiej czekolady.
Składniki:
- tabliczka gorzkiej czekolady (90%)
- 50 ml intensywnego naparu z herbaty Akbar Pure Ceylon
- 2-3 g agaru
- ciastko w kształcie rurki do dekoracji
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy herbaciany napar i agar. Doprowadzamy do wrzenia i mieszamy przez ok. 1 minutę. Przelewamy do szklanek i wbijamy po jednej rurce. Odstawiamy do schłodzenia, podajemy kiedy czekolada ostygnie i zgęstnieje.
Smacznego!