Przepisem na pyszne pączki, które wyjdą każdemu, podzieliła się z nami Małgorzata Bykowska, autorka bloga Smaczna Gosia.
Składniki
- 60 dag mąki
- 50 g drożdży
- 6 żółtek
- 15 dag cukru
- cukier waniliowy
- 30 ml spirytusu
- 250 ml mleka
- 125 g roztopionego masła
- 1 kg smalcu
- 250 g cukru pudru
- kandyzowana skórka z pomarańczy
- 6 łyżek ciepłej wody
- konfitura z czarnej porzeczki
Wykonanie
Do drożdży dodać łyżkę cukru i mieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Wsypać łyżkę mąki i dolać 5 łyżek mleka. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Następnie do miski wsypać przesianą mąkę, wlać drożdże, mleko, wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać żółtka i spirytus. Wymieszać i dokładnie wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło. Tak wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 60 minut. Blat roboczy oraz ciasto posypać mąką. Rozwałkować o grubości 2 cm i wyciąć kółka o średnicy 6 cm. To jeśli chcemy nadziewać pączki po usmażeniu. Jeżeli chcemy nadziewać pączki przed smażeniem, bo nie mamy szprycy, wykroić kółka o grubości 1 cm, nałożyć konfiturę, na to przyłożyć drugie kółko i dobrze sklepić brzegi.
Pączki odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
W międzyczasie przygotować lukier. Do gorącej wody dodawać stopniowo cukier puder, ciągle mieszając. Lukier powinien mieć konsystencję śmietany.
Pączki smażyć na gorącym smalcu po 3 minuty z każdej strony. Odłożyć na ręcznik papierowy, aby obciekły z nadmiaru tłuszczu. Jeżeli nie nadziewaliśmy ich uprzednio, należy to zrobić teraz szprycą. Następnie polać je lukrem i posypać skórką pomarańczową. Smacznego.
Zobacz też: Mandazi: pączki rodem z Afryki
Zobacz też:Tłusty czwartek 2019: przepis na amerykańskie oponki
Zobacz też:Łatwe pączki serowe na tłusty czwartek
Zobacz też:Łatwe pączki wolańskiej gospodyni
Zobacz też:TOP 10 przepisów naszych Czytelników na chrust, oponki i karnawałowe róże
Zobacz też:Jak zrobić pączki idealne? Krok po kroku pokazuje mistrz cukiernictwa
Zobacz też:Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić
Źródło: Dzień Dobry TVN