Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tłusty czwartek 2019. Mandazi: pączki rodem z Afryki [PRZEPIS]

mad
Mandazi to afrykański przysmak, który przypomina nasze pączki.
Mandazi to afrykański przysmak, który przypomina nasze pączki. Anna Hoszowska
Przepis na afrykańskie pączki.

Mandazi to afrykański przysmak drożdżowy, który smakiem i wyglądem przypomina nasze pączki. Mandazi są jednak mniej słodkie. Do ich wypieku dodaje się mleczko kokosowe. Spróbujcie! Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka Anna Hoszowska.

Składniki

  • 30 dag mąki pszennej 
  • 120 g mleka kokosowego 
  • 30 g  drożdży 
  • 50 g drobnego cukru 
  • 40 gram masła
  • 1 łyżeczka kardamonu 
  • 2 żółtka 
  • łyżka spirytusu   
  • sól 
  • cukier puder 
  • olej do smażenia

 
Wykonanie

Do garnka wlać mleko kokosowe, dodać cukier, żółtka, drożdże oraz roztopione masło i kardamon. Wymieszać składniki, aby drożdże się rozpuściły. Wsypać mąkę wymieszaną z odrobiną soli, wlać spirytus, a potem dobrze wyrobić ciasto – powinno być gładkie i „odchodzić od ręki”.  
Przykryć miskę ściereczką i odstawić ciasto w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi swoją objętość, podzielić go na cztery części. Każdą część – każdy kawałek ciasta formować w kulkę, a potem rozgniatać dłonią na stolnicy na placek o grubości ok 1,5 cm. Następnie korzystając z ostrego noża pokroić ciasto w trójkąty i odstawić na dwie, trzy minuty. 
Wrzucać trójkąty na rozgrzany olej i smażyć z obu stron jak pączki. Wyjmować łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, a po przestudzeniu układać na talerzu i posypywać cukrem pudrem. 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska