Tłusty czwartek 2020. Pączki w wersji mini? Małe pączki też są smaczne! Dlaczego nie! Przygotowuje się je znacznie szybciej niż te tradycyjne, a smakują równie wybornie. Dzięki serowi są wilgotne w środku i nie potrzebują już nadzienia.
I pamiętajmy! W tłusty czwartek nie obowiązuje żadna dieta! Bezkarnie więc możemy się rozkoszować smakiem wyśmienitych pączków. A te zrobione w domu, będą smakować jeszcze lepiej!
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 500 ml mleka świeżego 3,2% (np. OSM Piątnica)
- 2 żółtka jaj
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 2 łyżki spirytusu
- 150 g twarogu wiejskiego półtłustego (np. OSM Piątnica)
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie
Drożdże wyłożyć do miseczki, dodać 3 łyżki letniego mleka, 1/2 łyżeczki cukru i wymieszać. Posypać łyżką mąki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
Do pozostałej mąki wlać mleko, dodać żółtka jaj, dodać wcześniej przygotowane drożdże, sól, cukier, cukier waniliowy i spirytus. Całość dokładnie wymieszać rózgą. Następnie dodać dokładnie pokruszony ser, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.
Usmażyć pączki na złoty kolor w głębokim rozgrzanym oleju, zgarniając ciasto palcem z łyżki stołowej prosto do garnka. Po usmażeniu odsączać z tłuszczu na ręczniku papierowym, wyłożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Zobacz koniecznie!
Zobacz też: Przepis na amerykańskie donaty
Zobacz też:Łatwe pączki serowe na tłusty czwartek
Zobacz też:Łatwe pączki wolańskiej gospodyni
Zobacz też:TOP 10 przepisów naszych Czytelników na chrust, oponki i karnawałowe róże
Zobacz też:Jak zrobić pączki idealne? Krok po kroku pokazuje mistrz cukiernictwa
Zobacz też:Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić
Źródło: Dzień Dobry TVN
