Przepisem na nietypowe pączki na tłusty czwartek podzieliła się nasza Czytelniczka Jagoda Paździor-Saba.
Składniki na pączki
- 3 szklanki mąki pszennej 450
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 150 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka purée z dyni masłowej
- 40 g drożdży
- 3 łyżki mleka
- po pół łyżeczki mielonych: cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej, imbiru
- szczypta soli
Składniki na solony karmel dyniowy
- 5-6 łyżek purée z dyni
- 2/3 szklanki drobnego cukru
- 3 łyżki masła
- sól morska
Wykonanie
Pączki. Dynię masłową pokroić na ćwiartki, piec w 180 stopniach przez ok.40 minut. Wystudzić, wydrążyć miąższ i przetrzeć przez sito.
Drożdże wymieszać z łyżką cukru, aż się rozpuszczą. Utrzeć z łyżką mąki i zalać ciepłym mlekiem. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Mąki przesiać przez sito, dodać jajka, miękkie masło, cukier, sól, purée z dyni i przyprawy. Wyrobić gładkie ciasto. Powinno być dość rzadkie.
Ciasto zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 minut.
Stolnicę obsypać mąką, partiami rozwałkować ciasto i wyciąć krążki.
Krążki ciasta ułożyć na papierze do pieczenia, zrobić w nich dziurki i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 20 minut.
Karmel dyniowy. W garnku o podwójnym dnie podgrzać cukier. Nie mieszać.
Gdy karmel będzie złoty, zdjąć garnek z ognia i dodać masło oraz purée z dyni. Wymieszać.
Postawić ponownie karmel na małym ogniu, gotować przez ok.3 minuty nieustannie mieszając, aż zgęstnieje.
Karmel wystudzić. Posmarować nim pączki i posypać solą.
