
Po czym poznać dobrego pączka? Idealny pączek jest puszysty i jednocześnie lekko zapadnięty. Jasna obwódka dookoła ma świadczyć o tym, że ciasto smażone było na świeżym tłuszczu. Rozglądajcie się więc tylko za takimi pączkami.

A jak wyglądają pączki na świecie? Włosi mają aż dwa rodzaje pączków. Jedne przypominają nasze ptysie (zeppole), natomiast bomboloni to toskański przysmak, który bardzo przypomina pączki berlińskie. Różni go to, że ciasto drożdżowe jest nadziewane od góry (a nie od boku) i jego odrobina znajduje się na wierzchu pączka.
Charakterystyczne są też pączki hiszpańskie (na zdjęciu). Są dostępne w wielu cukierniach w naszym kraju. Bardzo słodkie, przybierające formę „gniazda”, zrobione z ciasta parzonego.
W Turcji zajadają się niewielkimi okrągłymi kuleczki z miodem lub cukrowym syropem. Podobne pączki - loukoumades- są podawane w Grecji.

Tłusty czwartek doczekał się również przysłowia:
Powiedział Bartek,
że dziś tłusty czwartek,
a Bartkowa uwierzyła,
dobrych pączków nasmażyła
Usmażcie i Wy! Smacznego!