KOWR ma powód do zadowolenia, ponieważ liczba uczestników kulinarnego konkursu urosła ponad 10-krotnie. Przed rokiem do rywalizacji na smaki stanęły 74 koła, w 2019 jest ich 784. W pierwszym etapie KOWR weryfikuje zgłoszenia. Następnie koła będą miały za zadanie zaprezentować danie, które zgłosiły. KGW (drużyny składające się z maksymalnie 3 osób) przygotowują regionalną potrawę w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty. Jest etap II, wojewódzki.
Pierwsze takie wydarzenie odbędzie się w województwie zachodniopomorskim w ostatni weekend kwietnia podczas Wiosennej Wystawy Ogrodniczo-Pszczelarskiej w Barzkowicach. Wojewódzkie imprezy wyłaniające finalistki potrwają całe lato, do początku września.
Drużyna, która otrzyma najwięcej punktów podczas eliminacji wojewódzkich, przechodzi do finału. Najlepszych 16 drużyn z całej Polski spotka się 29 września. Finał nastąpi w Poznaniu podczas tarów „Smaki Regionów”. Zwycięzcy półfinałów i finałów otrzymają nagrody, a najlepsze KGW zostanie uhonorowane Pucharem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Na liście zgłoszeń dominują koła z Wielkopolski - jest ich aż 123, kolejna w wykazie pokazała się Lubelszczyzna ze 105 kołami. Mocne reprezentacje mają również Podkarpacie – 74 koła i Małopolska – 68 kół.
_____________________________
Agro Pomorska odcinek 57, premiera 2.04.2019
