Dziś Światowy Dzień Chleba! Przepisem na chleb, przygotowywany tak jak dawniej, podzieliła się z nami Jolanta Piwowarczyk ze Stowarzyszenia Koło Gospodyń Wiejskich Ulinianki w Ulinie Wielkiej (gmina Gołcza). Przygotowuje się go co prawda kilka dni, ale wart jest zachodu. W sklepie takiego chleba nie kupicie!
Składniki na zakwas
- szklanka żytniej mąki
- 500 ml ciepłej, przegotowanej wody
- czosnek
- 3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
Składniki na zaczyn
- 2 szklanki mąki żytniej
- zakwas na żurek
Dodatkowo
- drożdże
- sól
- mleko
- mąka żytnia i pszenna
- jajko
- mak
Wykonanie
Własny zakwas na żurek: Do słoika wsypać 1 szklankę mąki żytniej, zalać ciepłą, przegotowaną wodą (ok. 500 ml) Dokładnie wymieszać i dodać przyprawy: ząbek czosnku, 3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego. Przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 3 dni. Gdy w trakcie tych dni mąka opadnie na dno słoika, można przemieszać zakwas drewnianą łyżką. Żur kisić do uzyskania ładnego kwasowego smaku i zapachu, ciągle pozostawiając
w temperaturze pokojowej. Po około 5 dniach przecedzić zakwas przez gazę.
Zaczyn. 2 szklanki mąki żytniej wymieszać z zakwasem na żurek i pozostawić w naczyniu na 24 godziny.
Chleb. Na drugi dzień, gdy upłynie wymagany czas, do zaczynu dodać 3 dag drożdży- rozpuszczonych w ciepłej wodzie. Wszystko razem wymieszać i odstawić na noc.
Rano, trzeciego dnia, dodać 7 łyżek soli, 3 dag drożdży roztrzepanych w ciepłym mleku, dosypać 1kg razem wymieszanej mąki żytniej z mąką pszenną. Wyrobić ręcznie ciasto, dolewając ciepłej wody, aby było gęste, łatwo odchodzące od dna naczynia. Czynność tą kontynuować przez ok.15 minut, pozostawić aż wyrośnie. Do przygotowanych wcześniej foremek w kształcie prostokątnym, wysmarowanych masłem, wylać gotowe ciasto napełniając więcej niż pół foremki i pozostawić do wyrośnięcia. Wierzch ciasta przed włożeniem do pieca posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem. Do wcześniej rozgrzanego pieca, w którym palimy drewnem, włożyć chleb. Piec godzinę.
Zobacz też: Domowy chleb pszenno-żytni