Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tradycyjny wiejski chleb na zakwasie [PRZEPIS]

mad
Domowy chleb na zakwasie zawsze smakuje wyśmienicie.
Domowy chleb na zakwasie zawsze smakuje wyśmienicie. pixabay.com
Przepis na tradycyjny, wiejski chleb na zakwasie.

Dziś Światowy Dzień Chleba! Przepisem na chleb, przygotowywany tak jak dawniej, podzieliła się z nami Jolanta Piwowarczyk ze Stowarzyszenia Koło Gospodyń Wiejskich Ulinianki w Ulinie Wielkiej (gmina Gołcza). Przygotowuje się go co prawda kilka dni, ale wart jest zachodu. W sklepie takiego chleba nie kupicie!

Składniki na zakwas

  • szklanka żytniej mąki
  • 500 ml ciepłej, przegotowanej wody
  • czosnek
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego


Składniki na zaczyn

  • 2 szklanki mąki żytniej
  • zakwas na żurek

Dodatkowo

  • drożdże
  • sól
  • mleko
  • mąka żytnia i pszenna
  • jajko
  • mak

Wykonanie
Własny zakwas na żurek: Do słoika wsypać 1 szklankę mąki żytniej, zalać ciepłą, przegotowaną wodą (ok. 500 ml) Dokładnie wymieszać i dodać przyprawy: ząbek czosnku, 3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego. Przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 3 dni. Gdy w trakcie tych dni mąka opadnie na dno słoika, można przemieszać zakwas drewnianą łyżką. Żur kisić do uzyskania ładnego kwasowego smaku i zapachu, ciągle pozostawiając
w temperaturze pokojowej. Po około 5 dniach przecedzić zakwas przez gazę.
Zaczyn. 2 szklanki mąki żytniej wymieszać z zakwasem na żurek i pozostawić w naczyniu na 24 godziny.

Chleb. Na drugi dzień, gdy upłynie wymagany czas, do zaczynu dodać 3 dag drożdży- rozpuszczonych w ciepłej wodzie. Wszystko razem wymieszać i odstawić na noc.
Rano, trzeciego dnia, dodać 7 łyżek soli, 3 dag drożdży roztrzepanych w ciepłym mleku, dosypać 1kg razem wymieszanej mąki żytniej z mąką pszenną. Wyrobić ręcznie ciasto, dolewając ciepłej wody, aby było gęste, łatwo odchodzące od dna naczynia. Czynność tą kontynuować przez ok.15 minut, pozostawić aż wyrośnie. Do przygotowanych wcześniej foremek w kształcie prostokątnym, wysmarowanych masłem, wylać gotowe ciasto napełniając więcej niż pół foremki i pozostawić do wyrośnięcia. Wierzch ciasta przed włożeniem do pieca posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem. Do wcześniej rozgrzanego pieca, w którym palimy drewnem, włożyć chleb. Piec godzinę.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska