Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Uczelnie - w tym z Krakowa - pomogą wprowadzić innowacje w przemyśle mleczarskim i wypromować jego produkty

Małgorzata Mrowiec
Małgorzata Mrowiec
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie - jeden z budynków uczelni
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie - jeden z budynków uczelni Andrzej Banaś
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie jest jedną z sześciu uczelni, które utworzyły sieć badawczą i uczestniczą w projekcie na rzecz innowacji w przemyśle mleczarskim, który jednocześnie ma służyć popularyzowaniu spożycia wyrobów mleczarskich i upowszechnianiu wiedzy o ich właściwości prozdrowotnych. Łącznie w ciągu pięciu lat uczelnie te otrzymają na badania 100 mln złotych. Przedsięwzięcie zakłada ścisłą współpracę spółdzielni mleczarskich i naukowców. W środę (22 listopada) w Centrum Kongresowym URK odbędzie się konferencja poświęcona temu projektowi.

Sieć badawcza uczelni przyrodniczych powstała w ramach pilotażowego programu "Nauka dla przetwórstwa rolno-spożywczego". Będzie on realizowany w latach 2023-2027. Głównym jego celem jest przeprowadzenie badań naukowych wspierających sektor mleczarski w zakresie innowacyjnej i bezpiecznej produkcji, przy zachowaniu dobrych praktyk na rzecz ochrony środowiska w aspekcie postępujących zmian klimatycznych.

W sieci badawczej znalazło się sześć uczelni:

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie,
  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu,
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie,
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie,
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu,
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Spółdzielnie mleczarskie, które współtworzą grupę roboczą, to z kolei:

  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie,
  • Spółdzielnia Mleczarska SPOMLEK,
  • Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL,
  • Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA,
  • Grupa POLMLEK,
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu,
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piątnicy,
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sierpcu.

Produkty bardziej innowacyjne, trafiające do większej liczby osób i bardziej konkurencyjne na rynkach międzynarodowych

List intencyjny w sprawie pilotażowego programu został podpisany 5 października przez ministra edukacji i nauki Przemysława Czarnka, sekretarza stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi - Rafała Romanowskiego oraz prezesów spółdzielni mleczarskich i rektorów uczelni przyrodniczych.

- Sieć ma za zadanie bezpośrednią i ścisłą współpracę z naszymi spółdzielniami mleczarskimi po to, ażeby stworzyć jeszcze bardziej innowacyjne produkty, stworzyć jeszcze lepsze warunki do przetwórstwa rolno-spożywczego właśnie w tym sektorze mleczarskim, żeby produkty, które są wytwarzane końcowo przez nasze spółdzielnie mleczarskie, przez naszych przetwórców były na jeszcze wyższym poziomie, trafiały do jeszcze większej liczby osób, były dedykowane poszczególnym grupom: juniorom, seniorom albo osobom dorosłym, sportowcom, również tym, którzy chcą poprawić swoją kondycję fizyczną. Na koniec, żeby produkt ten był jeszcze bardziej konkurencyjny na rynkach międzynarodowych i opatrzony symbolem współpracy - mówił wtedy szef resortu edukacji i nauki.

Każda uczelnia uczestnicząca w projekcie otrzyma 16,1 mln zł dofinansowania, a lider projektu - Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie 19,4 mln złotych. Do 2027 roku na pilotaż programu zostanie przeznaczonych 100 mln złotych.

Wyroby mleczarskie - dlaczego dobrze je spożywać

W środę, 22 listopada, w Centrum Kongresowym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie (al. 29 Listopada 46) w godzinach od 10 do 14 odbędzie się konferencja pt. "Sieć badawcza uczelni przyrodniczych na rzecz rozwoju polskiego sektora mleczarskiego - projekt badawczy", organizowana właśnie w ramach pilotażowego programu "Nauka dla przetwórstwa rolno-spożywczego".

W programie konferencji znalazło się między innymi przedstawienie założeń projektu, omawiane będą tez takie zagadnienia jak: stan obecny i perspektyw rozwoju sektora mleczarskiego w Polsce, aspekty środowiskowe w branży mleczarskiej, a także wartości odżywcze, korzyści zdrowotne i preferencje konsumenckie mleka i jego przetworów.

Środową konferencję będzie można również śledzić dzięki transmisji on-line na stronie: https://sup-rim.urk.edu.pl/.

Sztuczna inteligencja przewidzi pogodę

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska