Fosforany występują w żywności jako jej naturalne składniki, dodawane są także w procesach technologicznych.
Związki te znajdziemy m.in. w: przetworach mięsnych i rybnych, przetworach mleczarskich, dżemach, napojach bezalkoholowych, lodach, ciastach i pieczywie, koncentratach zup, płatkach śniadaniowych. Producenci dodają je do żywności, ponieważ wpływają na uwodnienie białek, powodując wzrost wydajności gotowych produktów. Pełnią też rolę stabilizatorów i regulatorów kwasowości, a także emulgatorów i przeciwutleniaczy. Niestety spożywanie zbyt dużej ilości produktów zawierających fosforany może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem. Do jakich chorób prowadzi nadmiar fosforu w diecie?
" wpływają na uwodnienie białek, powodując wzrost wydajności gotowych produktów". Dobre sobie. Wzrost wydajności. To na zasadzie: gość w dom, woda do zupy. Sprzedają wodę w cenie np. wysokogatunkowej wędliny.