Na zajęciach edukacyjnych w ramach projektu "Odkrycia miedzy półkami Tesco" dofinansowanego przez Fundację Tesco Dzieciom uczyli się oni między innymi o dokonywaniu przemyślanych zakupów, właściwym przechowywaniu produktów spożywczych i ekologicznej utylizacji odpadów organicznych.
- Co się u nas działo? Dzieci uczęszczające na świetlicę zamieniały pod okiem pedagoga się w kucharzy i kucharki. Przygotowywały sałatki i surówki, zupy, dania główne i desery. Sprawdziły przepisy też na przetwory warzywne i owocowe. Dla klientów supermarketu Tesco, gdzie dzieci robiły zakupy przygotowaliśmy niespodziankę, rozdaliśmy im sto ręcznie malowanych toreb na zakupy - opowiada Marzena Pawińska ze Stowarzyszenia Rodziców i Opiekunów Dzieci Niepełnosprawnych "Dać Szansę" w Wadowicach
Zasady zdrowego zdrowego żywienia przekazywały podopiecznym stowarzyszenia dr Agnieszka Genowska i dr Magdalena Zalewska z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku.
Zasady zdrowego żywienia
1.Należy codziennie uprawiać aktywność fizyczną przez co najmniej 35-40 minut.
2.Należy jeść regularnie 4-5 posiłków w ciągu dnia co 3-4 godziny.
3.Podstawą żywienia są WARZYWA i OWOCE (w proporcjach: ¾ warzyw i ¼ owoców).
4.Zaleca się komponowanie posiłków tak, by warzywa stanowiły PRZYNAJMNIEJ ½ TEGO, CO JEMY.
5.Źródłem dobrych węglowodanów powinny być produkty pełnoziarniste.
6.Należy spożywać 2 porcje mleka lub produktów mlecznych.
7.Należy ograniczyć spożywanie mięsa (zwłaszcza czerwonego) do ilości 0,5 kg tygodniowo.
8.Należy jeść ryby, jaja i nasiona roślin strączkowych.
9.Tłuszcze zwierzęce powinno się zamieniać na tłuszcze roślinne.
10.Bardzo ważne ważniejsze jest też picie WODY (co najmniej 1,5 l).
11.Nie należy dosalać potraw – lepiej jest używać ziół.
12.Powinno się unikać cukru i nadmiernego solenia – lepiej zastępować je owocami lub orzechami