https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wadowice. Poznali zasady zdrowego żywienia

Bogumił Storch
Stowarzyszenie "Dać Szansę"
Stowarzyszenie "Dać Szansę" arch.
Co kupić, jak przyrządzić, ile zjeść...? Zdrowe żywienie to prawdziwe wyzwanie. Starali się je podjęć niepełnoprawni podopieczni Stowarzyszenia "Dać Szansę"

Na zajęciach edukacyjnych w ramach projektu "Odkrycia miedzy półkami Tesco" dofinansowanego przez Fundację Tesco Dzieciom uczyli się oni między innymi o dokonywaniu przemyślanych zakupów, właściwym przechowywaniu produktów spożywczych i ekologicznej utylizacji odpadów organicznych.

- Co się u nas działo? Dzieci uczęszczające na świetlicę zamieniały pod okiem pedagoga się w kucharzy i kucharki. Przygotowywały sałatki i surówki, zupy, dania główne i desery. Sprawdziły przepisy też na przetwory warzywne i owocowe. Dla klientów supermarketu Tesco, gdzie dzieci robiły zakupy przygotowaliśmy niespodziankę, rozdaliśmy im sto ręcznie malowanych toreb na zakupy - opowiada Marzena Pawińska ze Stowarzyszenia Rodziców i Opiekunów Dzieci Niepełnosprawnych "Dać Szansę" w Wadowicach

Zasady zdrowego zdrowego żywienia przekazywały podopiecznym stowarzyszenia dr Agnieszka Genowska i dr Magdalena Zalewska z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku.

Zasady zdrowego żywienia
1.Należy codziennie uprawiać aktywność fizyczną przez co najmniej 35-40 minut.
2.Należy jeść regularnie 4-5 posiłków w ciągu dnia co 3-4 godziny.
3.Podstawą żywienia są WARZYWA i OWOCE (w proporcjach: ¾ warzyw i ¼ owoców).
4.Zaleca się komponowanie posiłków tak, by warzywa stanowiły PRZYNAJMNIEJ ½ TEGO, CO JEMY.
5.Źródłem dobrych węglowodanów powinny być produkty pełnoziarniste.
6.Należy spożywać 2 porcje mleka lub produktów mlecznych.
7.Należy ograniczyć spożywanie mięsa (zwłaszcza czerwonego) do ilości 0,5 kg tygodniowo.
8.Należy jeść ryby, jaja i nasiona roślin strączkowych.
9.Tłuszcze zwierzęce powinno się zamieniać na tłuszcze roślinne.
10.Bardzo ważne ważniejsze jest też picie WODY (co najmniej 1,5 l).
11.Nie należy dosalać potraw – lepiej jest używać ziół.
12.Powinno się unikać cukru i nadmiernego solenia – lepiej zastępować je owocami lub orzechami

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska