Deser na Walentynki. Połączenie sernika i czekolady to sposób na przygotowanie wykwintnego deseru. Herbatnikowy spód, serowa masa, a na wierzchu śmietanka przyozdobiona świeżymi owocami – malinami, truskawkami, winogronami lub kawałkami brzoskwiń. Będzie słodko i smacznie, a przy tym elegancko - w sam raz na walentynki.
Składniki
- szklanka pokruszonych herbatników
- 60 gramów kostki do pieczenia Kasia
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka kakao
- 50 dag twarogu sernikowego
- 50 gramów kostki do pieczenia Kasia
- 100 gramów cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- czekolada deserowa lub mleczna
- 25 gramów maki ziemniaczanej
- jajko
- 100 mililitrów śmietanki 36 proc.
- maliny
Wykonanie
Kasię (60 gramów) podgrzać w rondelku razem z wodą, cukrem i kakao. Wymieszać z pokruszonymi herbatnikami. Dno foremek do mufinek posmarować Kasią i wyłożyć małymi kółeczkami z papieru do pieczenia.
Masę herbatnikową wyłożyć na dno foremek i lekko ugnieć łyżeczką. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Miękką Kasię ( 50 gram) utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym, jajkiem i twarogiem. Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
Do masy serowej dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i jeszcze raz wymieszać.
5. Masę serową wyłożyć na ciasteczkowy spód. Formę wstawić do większej formy w piecu i piec 10 minut. Następnie otworzyć piekarnik. Do dużej formy w piekarniku wlać szklankę wody i zmiejszyć temperaturę w piecu na 150 stopni i piec jeszcze 20 minut. Lekko przestudzić.
Brzegi serniczków oddzielić od formy nożem i delikatnie je wyjąć z foremek. Ułożyć na desce i odłożyć na 2 godziny do lodówki. Śmietankę ubić na sztywno. Schłodzone serniczki udekorować bitą śmietanką i malinami.
Zobacz koniecznie: Przez żołądek do serca, czyli afrodyzjaki na talerzu
Zobacz też:TOP 12 oryginalnych dań na walentynkową kolację
Zobacz też:Walentynkowy deser pełen afrodyzjaków
Zobacz koniecznie!
