Tiramisu - przepis. Wyraziste kakao, kremowa, serowa konsystencja i kwaskowaty smak świeżych owoców – to kwintesencja popularnego włoskiego deseru, który bardzo łatwo przygotujemy także w naszym domu. Wystarczy biszkopt, zmielony twaróg, bita śmietana i kilka innych dodatków, by wyczarować deser, który będzie wspaniale wyglądać i smakować. By poszczególne słodkie warstwy były dobrze widoczne, najlepiej serwować go w wysokich, przezroczystych szklankach lub deserowych pucharkach.
Składniki
- 30 dag sera trzykrotnie mielonego
- 2 żółtka
- 10 dag cukru pudru
- mała cytryna
- 60 gramów kostki do pieczenia Kasia
- 250 mililitrów śmietanki 30 proc.
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka likieru kawowego
- 2 łyżeczki cukru
- 30 okrągłych biszkoptów
- maliny
Wykonanie
Kostkę do pieczenia utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Cytrynę umyć i zatrzeć z niej skórkę. Kawę zalać szklanką gorącej wody, dodać cukier i wymieszać. Gdy przestygnie, wymieszać z likierem. Śmietankę ubić na sztywno. Masę żółtkową wymieszać z serem, łyżeczką skórki ze startej cytryny skórki i ubitą śmietanką.
W otrzymanym ponczu kawowym moczyć biszkopty i układać po kilka na dnie każdego z pucharków. Na biszkoptach ułożyć część masy serowej i warstwę malin. Przykryć ponownie masą serową i moczonymi w ponczu biszkoptami. Całość przykryć resztą masy serowej. Oprószyć kakao i udekorować owocami i biszkoptami.
Zobacz koniecznie: Przez żołądek do serca, czyli afrodyzjaki na talerzu
Zobacz też:TOP 12 oryginalnych dań na walentynkową kolację
Zobacz też:Czekoladowe miniserniczki na walentynki
Zobacz też:Walentynkowy deser pełen afrodyzjaków
Zobacz koniecznie!
