Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wegański smalec z ciecierzycy z suszoną śliwką [PRZEPIS]

Violetta Grzelka
Wegański smalec z ciecierzycy z suszoną śliwką

Violetta Grzelka, autorka bloga Mamucie Przysmaki tym razem przygotowała wegański smalec z ciecierzycy z suszoną śliwką. Dewiza, jaka przyświeca pani Violettcie w kuchni, to: Szybkie, ale niespieszne dania. Wegański smalec właśnie taki jest.

Składniki

  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • jabłko
  • 5 suszonych śliwek
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • puszka ciecierzycy
  • przyprawy: po 1/3 łyżeczki soli i pieprzu oraz łyżeczka majeranku
  • kilka łyżek stołowych zimnej wody

Wykonanie

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić kilka minut na oleju kokosowym. Dodać zmiażdżony czosnek, a po chwili obrane i pokrojone drobno lub starte na tarce jabłko.

Smażyć całość na wolnym ogniu kilka minut. W międzyczasie zblendować odsączoną ciecierzycę, ale niezbyt dokładnie i dodać do niej kilka łyżek wody, aby miała łatwiejszą do smarowania konsystencję.

Do wysmażonych jabłek z cebulą dodać wszystkie przyprawy: sól, pieprz, majeranek oraz posiekane suszone śliwki. Po chwili dodać zblendowaną ciecierzycę. Wymieszać całość dokładnie, doprawić ewentualnie solą i pieprzem, a następnie przełożyć do słoiczka.

Smalec podawać z pieczywem i szczypiorkiem. Z ogórkami kiszonymi również świetne smakuje.

Sposób na mały głód? Spróbuj tych przekąsek [TOP 10]

Masz ochotę na sałatkę? Sprawdź najlepsze przepisy!

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska