Violetta Grzelka, autorka bloga Mamucie Przysmaki tym razem przygotowała wegański smalec z ciecierzycy z suszoną śliwką. Dewiza, jaka przyświeca pani Violettcie w kuchni, to: Szybkie, ale niespieszne dania. Wegański smalec właśnie taki jest.
Składniki
- cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- jabłko
- 5 suszonych śliwek
- 2 łyżki oleju kokosowego
- puszka ciecierzycy
- przyprawy: po 1/3 łyżeczki soli i pieprzu oraz łyżeczka majeranku
- kilka łyżek stołowych zimnej wody
Wykonanie
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić kilka minut na oleju kokosowym. Dodać zmiażdżony czosnek, a po chwili obrane i pokrojone drobno lub starte na tarce jabłko.
Smażyć całość na wolnym ogniu kilka minut. W międzyczasie zblendować odsączoną ciecierzycę, ale niezbyt dokładnie i dodać do niej kilka łyżek wody, aby miała łatwiejszą do smarowania konsystencję.
Do wysmażonych jabłek z cebulą dodać wszystkie przyprawy: sól, pieprz, majeranek oraz posiekane suszone śliwki. Po chwili dodać zblendowaną ciecierzycę. Wymieszać całość dokładnie, doprawić ewentualnie solą i pieprzem, a następnie przełożyć do słoiczka.
Smalec podawać z pieczywem i szczypiorkiem. Z ogórkami kiszonymi również świetne smakuje.
Sposób na mały głód? Spróbuj tych przekąsek [TOP 10]

Masz ochotę na sałatkę? Sprawdź najlepsze przepisy!

Źródło: Dzień Dobry TVN