Joanna Kądziołka bardzo lubi piec i gotować. Swoimi przepisami dzieli się na blogu Po prostu pycha.
Składniki
- 1,5-2 l wody
- 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1/2 puszki kukurydzy
- 3/4 puszki czerwonej fasoli
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta papryki ostrej
- 3 łyżki zmielonych płatków owsianych
- 2-3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu
- 1/4 łyżeczki soli szczypta kolendry
- 4 bułki wieloziarniste (grahamki)
- 2 pomidory
- 4 ogórki konserwowe
- sałata rzymska
- ulubiony wegański majonez lub sos czosnkowy
Wykonanie
Kaszę jaglaną gotować na średnim ogniu, posolić, poczekać aż wchłonie wodę oraz napęcznieje. Odcedzić i odstawić do przestygnięcia. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Większość fasoli zblendować na mus, pozostałą lekko pokroić i wsypać do przestygniętej kaszy jaglanej. Dodać kukurydzę, przeciśnięty przez praskę czosnek, zmielone płatki owsiane, oliwę, przyprawy, koncentrat pomidorowy, wymieszać za pomocą łyżki. Kotlety uformować dłońmi. Piec przez około 30 minut, aż wytworzy się chrupka skorupka. Bułki przekroić na pół, posmarować spód sosem, pokroić pomidory, ogórki, nałożyć sałatę rzymską oraz upieczone burgery, przykryć bułką.
Sposób na mały głód? Spróbuj tych przekąsek [TOP 10]

Masz ochotę na sałatkę? Sprawdź najlepsze przepisy!

Źródło: Dzień Dobry TVN