Wiemy, ile warzyw zebrano w zeszłym roku. Jak podaje Główny Urząd Statystyczny, mowa o 5610,2 tysiącach ton.
Sprawdź także: Ile gospodarstw w Polsce ma ponad 500 ha? Najnowsze dane o rolnictwie
W porównaniu z 2015 rokiem, zbiory warzyw były wyższe o 17%.
Jeśli chodzi o powierzchnię uprawy w gospodarstwach oraz przynależących do nich ogrodach, wynosiła ona 178,5 tys. ha. Była nieco wyższa (o 1,6%) od areału ich uprawy w 2015. Wzrost dotyczył kukurydzy cukrowej, dyni, warzyw liściowych i łodygowych. Spadek - kapusty i kalafiorów, pomidorów (w przypadku tch ostatnich odnotowano wzrost powierzchni uprawy pod osłonami).
Zbiory warzyw gruntowych w zeszłym roku wyniosły ponad 4,5 mln ton (o blisko 20% więcej od słabych zbiorów w 2015).