Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanoc 2020. Wielkanocny żurek gotowany na wodzie spod wędzonych wędlin [PRZEPIS]

Justyna Kalemba
Przepis na wielkanocny żurek gotowany na wodzie spod wędzonych wędlin.

- Najlepszy żur wielkanocny to taki gotowany na wodzie spod wędzonych wędlin – zachwala Justyna Kalemba z Krakowa. - Dzień wcześniej, w wielkim garnku nastawiam do gotowania szynkę i boczek. Gotuję przez ok. 1,5 godziny z odrobiną cukru. Wędliny zostawiam na noc w wodzie, w której się gotowały, wyciągam je dopiero rano. Na tej wodzie gotuję pyszny żur - opowiada.

Składniki

  • woda spod wędzonych wędlin
  • żurek lub barszcz biały
  • śmietana
  • cząber
  • sól, pieprz

Wykonanie
Wodę spod wędzonki zagotować, wlać żur lub barszcz. Zabielić śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem, dodać odrobinę suszonego cząbru. Można podawać z jajkiem lub kiełbasą. Albo ze wszystkim.

od 7 lat
Wideo

Wyniki II tury wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska