Dania na Wielkanoc 2022. Wariacja na temat jajek zapieczonych w mielonym mięsie. Jaskółcze gniazda można jeść na gorąco. Upieczone w foremce najlepiej smakują na zimno. Dobre do kanapek. Przepis Koła Gospodyń z Białki.
Składniki
- 0,5 kg mięsa wieprzowego bez kości
- 30 dag mięsa wołowego bez kości
- 1 bułka pszenna
- mleko do namoczenia bułki
- jajko
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- 5 dag cebuli
- tłuszcz do smażenia
- bułka tarta do panierowania
- sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego – do smaku
Wykonanie
Cebulę obrać umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć.
Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć, zmielić razem z mięsem i cebulą, dodać jajko i przyprawy do smaku, dobrze wyrobić. Przygotowaną masę wyporcjować, obłożyć nią ugotowane, obrane ze skorupek jajka, następnie obtoczyć w tartej bułce. Smażyć w głębokim tłuszczu.
Taką masę mięsną można też upiec w foremce w piekarniku. Nałożyć połowę masy, ułożyć jajka i resztę masy mięsnej.

Wideo