Wielkanoc poprzedza okres intensywnych przygotowań, nie ma czasu na eksperymenty i wpadki w kuchni. Dlatego zebraliśmy dla Was najczęściej padające pytania i skonsultowaliśmy je z Michelem Moranem, znanym i lubianym szefem kuchni, ambasadorem marki Zwieger.
![Wielkanoc 2022. Michel Moran zdradza swoje triki na udane dania wielkanocne! [PORADNIK]](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/93/04/5cb6f5359dfec_o,size,380x238,q,71,h,1d7404.jpg)
Wielkanoc 2022: Jak zrobić domowy zakwas na żurek
Jak wiadomo, „domowe” zawsze smakuje najlepiej – a zakwas na żurek wcale nie jest trudny do zrobienia! Wystarczy kilka łyżek mąki żytniej (najlepiej typ 2000), czosnek, ziele angielskie, liście laurowe oraz woda.
– Wymieszane składniki zostawiamy przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na około pięć dni – tłumaczy Michel Moran. – Trzeba jedynie pamiętać, żeby nasz zakwas codziennie zamieszać.
W ten sposób unikniesz niepotrzebnych dodatków, konserwantów i sztucznych aromatów, a zyskasz niepowtarzalny smak tej tradycyjnej potrawy.
Wielkanoc 2022: Wyrośnięte ciasto drożdżowe na babę wielkanocną
Co zrobić, żeby wielkanocna baba drożdżowa nie tylko pięknie wyrosła, ale i nie opadła po wyjęciu z piekarnika? Oczywiście powinna studzić się bardzo powoli. Najlepiej pozostawić ją po prostu w wyłączonym piecu (trzeba jednak uważać, żeby się w tym czasie nie przypaliła!). Coś jeszcze?
– Trik polega na tym, żeby wszystkie składniki na ciasto miały temperaturę pokojową – zdradza szef kuchni. – Najlepiej wyjąć je z lodówki lub spiżarki mniej więcej godzinę wcześniej. Ciasto wyrobione z zimnych składników wyrośnie zbyt gwałtownie i potem opadnie.
![Wielkanoc 2022. Michel Moran zdradza swoje triki na udane dania wielkanocne! [PORADNIK]](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/5e/1c/5cb6f4cfadaca_o,size,380x238,q,71,h,c24d68.jpg)
Wielkanoc 2022: Sprytne obieranie jajek
Jajka, jako główna potrawa i ozdoba świątecznego stołu, powinny wyglądać nienagannie. Jak je obierać, żeby razem ze skorupką nie odchodziły fragmenty białka?
Jeden z trików to zostawienie na chwilę obtłuczonych jajek w zimnej wodzie. Inna metoda polega na obiciu czubków wystudzonych jaj i toczeniu ich z lekkim naciskiem po desce. Skorupka wtedy pęka, obkrusza się i razem z błonką delikatnie odkleja od białka. Potem wystarczy już tylko naderwać osłonkę, by reszta odeszła niemal sama.
– By sobie dodatkowo pomóc, warto też jeszcze przed gotowaniem zrobić nakłuwaczem lub nożem o ostrym czubku małą dziurkę na szerszym końcu jaja – mówi szef Moran. – Dzięki temu skorupka nie pęknie, a jajko nie wyleje się.
Niestety najtrudniej obiera się bardzo świeże jajka – dobrze więc do gotowania przeznaczyć takie, które spędziły w naszej lodówce już kilka lub kilkanaście dni.
Mamy nadzieję, że odpowiedzieliśmy na Wasze wątpliwości i teraz świąteczne zmagania w kuchni będą prostsze, a przygotowania do Wielkanocy przebiegną sprawnie i bezproblemowo. Smacznego!
