https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanoc 2022. Wielkanocna tradycyjna pascha z bakaliami [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Olga Tochowicz
Przepis na pyszną wielkanocną paschę.

Pascha przepis. - Tak jak na Boże Narodzenie musi być kutia, tak moja rodzina nie wyobraża sobie Wielkanocy bez bardzo tradycyjnej wschodniej Paschy. Jest trochę pracochłonna, dobrze mieć zmiennika do mieszania, ale efekt wyborny – mówi Olga Tochowicz z Krakowa.

Składniki

  • 1 kg niekwaśnego półtłustego sera (najlepiej z „placu”)
  • 200 g masła
  • 6 żółtek
  • 250 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 250 g cukru (albo trochę więcej jak ma być mocno słodka)
  • cukier z prawdziwą wanilią
  • migdały sparzone i obrane z łupin
  • rodzynki
  • suszone morele
  • smażona skórka pomarańczowa

Wykonanie
Ser przepuścić dwa razy przez maszynkę do mięsa z sitkiem „makowym”, albo przetrzeć przez drobne sito. Żółtka utrzeć z cukrem na biły krem, dodać śmietankę i ogrzewać mieszając bez przerwy, aż masa zacznie gęstnieć – nie można zagotować, najlepiej użyć termometru i podgrzewać do ok 80 stopni. Jak już jest podgrzane do około 60 stopni, dodawać kawałki masła. Gdy jeden kawałek się rozpuści, dodawać następny. Zdjąć z ognia, dodać ser, cukier z wanilią, posiekane migdały, skórkę pomarańczową, rodzynki i posiekane w drobną kostkę morele.
Wyparzoną ceramiczną doniczkę z otworem lub półokrągłe sito wyłożyć wilgotną, białą ściereczką, wlać masę, przykryć ją ściereczką, przycisnąć np. talerzykiem i mocno obciążyć.
Postawić na misce żeby serwatka miała gdzie spływać i wynieść na 24 godziny w chłodne miejsce. Wyjąć paschę na talerz i udekorować pozostałymi bakaliami.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska