Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanoc 2024. Nietypowe potrawy na wielkanocny stół [PRZEPISY WIELKANOCNE]

mad
Zobaczcie przepisy na nietypowe potrawy wielkanocne.
Zobaczcie przepisy na nietypowe potrawy wielkanocne. archiwum
Nietypowe dania wielkanocne. Chcesz zaskoczyć swoją rodzinę i gości na Wielkanoc? Przygotuj nietypowe potrawy wielkanocne! Zebraliśmy dla was kilka przepisów na nietypowe, pyszne i efektowne potrawy na świąteczny stół.
Sułkowicka krzonówka.
Sułkowicka krzonówka. archiwum

Nietypowe potrawy wielkanocne: sułkowicka krzonówka [PRZEPIS]

Składniki

  • serwatka - 8 litrów
  • chrzan tarty, sparzony 20 dag + 1 laska chrzanu
  • kiełbasa – najlepiej swojska - 1 kg
  • boczek wędzony surowy - 1 kg
  • łopatka wieprzowa - 1 kg
  • zrzynki różnych wędlin (ok. 0,5 kg szynki, baleronu itp.)
  • jajka - 20 szt.
  • zielenina (pęczek szczypiorku, zielonej pietruszki)
  • żeberka wędzone - 1 kg
  • jarzyny – marchew, pietruszka, seler, por (po 1 sztuce)
  • przyprawy – liść laurowy (ok. 5 szt.), ziele angielskie (ok. 10 szt.), pieprz do smaku, gałązka lubczyku

Wykonanie
W niewielkiej ilości wody ugotować mięso z łopatki, żeberka wieprzowe wędzone i wędzony surowy boczek pokrojony w półcentymetrową kostkę. Po ugotowaniu produktów, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę swojską (nie obierać ze skórki) i zalać serwatkę do ilości 10 litrów i zagotować. Odstawić.
Dodać do krzonówki jarzynę startą na grubej tarce (marchew, pietruszkę, seler, pora) i całą laskę chrzanu. Przyprawić pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Pogotować 20 minut. Dodać lubczyk. Do zagotowanej zupy dodać dużą ilość startego, sparzonego chrzanu (według smaku) – około 20 dag. Nie gotować. Gorącą zupę podawać na głębokim talerzu z poćwiartowanym, ugotowanym na twardo jajkiem, posypać szczypiorkiem. Na stole można postawić pojemnik z tartym chrzanem i doprawić według indywidualnego smaku. Sułkowicka krzonówka najlepiej smakuje podana ze świeżym chlebem.
Przepis polecają gospodynie z Sułkowic

Dzionie - zupa wielkanocna.
Dzionie - zupa wielkanocna.

Nietypowe potrawy wielkanocne: dzionie [PRZEPIS]

Składniki

  • litr maślanki naturalnej
  • 30 dag kiełbasy wiejskiej
  • 30 dag szynki
  • 30 dag boczku gotowanego
  • 6-8 ugotowanych jaj
  • 3-4 laski chrzanu

Wykonanie
Maślankę przelać do naczynia około trzylitrowego i wetrzeć do niej chrzan. Pozostawić na noc. Kiełbasę wiejską, szynkę, boczek i jajka pokroić w kostkę. Wsypać do maślanki z chrzanem i danie gotowe!
Przepis polecają gospodynie z Głogoczowa

Strząska - wielkanocna potrawa z jajek.
Strząska - wielkanocna potrawa z jajek. archiwum

Nietypowe potrawy wielkanocne: wielkanocna strząska [PRZEPIS]

Składniki

  • boczek wędzony
  • kiełbasa wiejska „swojska” (cienka, w naturalnym jelicie, dobrze uwędzona; najlepiej domowego wyrobu)
  • jajka
  • chrzan
  • ocet
  • woda
  • sól i pieprz

Wykonanie
Aby przygotować strząskę należy ugotować w wodzie, bez przypraw, 1 kg boczku wędzonego (przez ok. 35-40 minut). Gdy przestygnie pokroić go w średnie kawałki (od 0,5 cm -0,7 cm). Pokroić na średnie kawałki 1 kg kiełbasy wiejskiej „swojskiej” . Ugotować na twardo ( przez ok. 6 minut) 25- 30 jaj i drobno je pokroić (można przecisnąć przez metalową kratkę). Następnie wszystkie te składniki wymieszać. Dodać 2-3 łyżki chrzanu świeżo startego na drobnej tarce. Wymieszać i zalać wszystko zalewą z 1 szklanki wody i 1/2 szklanki octu 10 proc. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z tej ilości składników powstaje około 4 kg strząski.
Przepis gospodyń z Siedliszowa

Jadalny koszyczek wielkanocny.
Jadalny koszyczek wielkanocny. Katarzyna Jaworek

Nietypowe potrawy wielkanocne: jajko zapiekane na brokule i bekonie w kruchym koszyczku na wielkanocne śniadanie [PRZEPIS]

Składniki na koszyczek

  • 1 szklanka mąki
  • 50 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • białko do posmarowania

Dodatkowo

  • 1 duże jajko
  • 5 różyczek brokuła
  • 2 plastry bekonu
  • szczypta ziół prowansalskich
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Wykonanie
Koszyczek: mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z masłem. Dodać żółtka, sól, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3mm. Miseczkę żaroodporną o średnicy około 10 cm odwrócić do góry dnem. Na miseczkę Wyłożyć ciasto. Brzegi odciąć nożem. Ciasto na miseczce wysmarować białkiem. Pozostałe ciasto znów zagnieść i rozwałkować. Pokroić na cienkie pasy. Pasami ciasta oblepić dookoła ciasto na miseczce, lekko docisnąć. Miseczkę z ciastem przełożyć na blaszkę. Resztę ciasta znów zagnieść i uformować wałeczek o długości około 15 cm. Wałeczek uformować w kształt litery C i ułożyć na blaszce. Wszystkie elementy koszyczka piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzony koszyczek bardzo delikatnie zdjąć z miseczki.
Brokuła ugotować al dente w osolonej wodzie. Bekon pokroić w kostkę. Na dno upieczonego koszyczka położyć różyczki brokuła oraz pokrojony bekon. Oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na środek koszyczka wbić jajko. Koszyczek ułożyć na blaszce i zapiekać około 15 minut w temperaturze 180 stopni (białko powinno być ścięte, a żółtko jeszcze płynne). Do koszyczka z zapieczonym jajkiem wbić wałeczek, tak by przypominał rączkę koszyczka.
Przepis Katarzyny Jaworek

Wielkanocne nietypowe babeczki.
Wielkanocne nietypowe babeczki.

Nietypowe potrawy wielkanocne: wytrawne minibabeczki z aksamitną pastą jajeczną, łososiem i ajerkonakiem [PRZEPIS]

Składniki

  • jaja – 6 sztuk
  • majonez lub jogurt typu greckiego – 4 łyżki
  • łosoś wędzony – 100 g
  • likier jajeczny – 2 łyżki
  • płatki migdałowe – 50 g
  • sól
  • pieprz biały
  • kruche minibabeczki do nadzień słonych (np. Dan Cake) – 12 sztuk

Wykonanie
Jajka ugotować na twardo, po wystudzeniu przekroić na pół, oddzielić delikatnie żółtko od białek. Żółtka umieścić w misce, dodać majonez lub jogurt grecki, drobno posiekanego łososia i likier jajeczny. Dodać pokruszone płatki migdałowe, wymieszać. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
Powstałą masą jajeczną wypełnić minibabeczki. Pozostałe białka można wykorzystać do przygotowania oddzielnej przekąski i nadziać, np. drobno posiekanymi pieczarkami i ogórkiem kiszonym z dodatkiem majonezu.

Wielkanocny deser jak jajko.
Wielkanocny deser jak jajko. Paulina Nosek

Nietypowe potrawy wielkanocne: deser wielkanocny jak jajko [PRZEPIS]

Składniki 

  • 8 połówek brzoskwiń z puszki 
  • 500 ml śmietanki 36% 
  • 1 laska wanilii (ewentualnie cukier z prawdziwą wanilią) 
  • 5 łyżek cukru pudru

 
Wykonanie
Piętnaście minut przed rozpoczęciem miksowania do zamrażalnika włożyć mokrą, szklaną miskę.  
Do zimnej miski wlać śmietankę, dodać wyskrobane ziarenka wanilii oraz cukier puder. Miksować na średnich obrotach do uzyskania dość sztywnej bitej śmietany.  
Do niewielkich miseczek nałożyć porcję śmietany i ułożyć na środku połówkę brzoskwini. Można udekorować dodatkowo kolorowymi posypkami.
Przepis Pauliny Nosek

Nietypowy deser wielkanocny - ptasie gniazda.
Nietypowy deser wielkanocny - ptasie gniazda. Joanna Tokarz

Nietypowe potrawy wielkanocne: czekoladowe ptasie gniazda [PRZEPIS]

Składniki na 6 gniazd

  • ok 100 g delikatnych paluszków (np. juniorków dla dzieci)
  • 100 g (1 tabliczka) mlecznej czekolady
  • 100 g (1 tabliczka) gorzkiej czekolady
  • 100 ml słodkiej 30% śmietanki
  • 50 g pistacji
  • ok 80 g marcepanu
  • barwnik spożywczy żółty, niebieski i czerwony


Wykonanie

W kąpieli wodnej (użyłam garnka do gotowania mleka z podwójnym dnem) rozpuszczamy 2 tabliczki czekolad wraz ze śmietanką. Do całkowicie rozpuszczonej dodajemy połamane drobno paluszki. Całość dobrze razem mieszamy.
Foremki do tartinek (lub babeczek) wyścielamy kawałkiem folii spożywczej. Na każdą nakładamy masę i dociskamy łyżeczką tak, by na środku było wgłębienie, a boki by tworzyły ramę gniazda. Jeszcze ciepłe gniazda posypujemy drobno posiekanymi pistacjami.
Masę marcepanową dzielimy na 3 części (tyle ile mamy barwników), dodajemy po kilka kropel i zagniatamy by masa stała się jednobarwna. Z gotowej odrywamy po kawałku i formujemy jajka, które układamy na naszych gniazdkach. Całość wynosimy do zimnego pomieszczenia, by masa zastygła, wyciągamy z foremek i odrywamy folię najlepiej po kilku godzinach. 
Przepis Joanny Tokarz

Zielona baba wielkanocna.
Zielona baba wielkanocna. Joanna Tokarz

Nietypowe potrawy wielkanocne: zielona babka wielkanocna [PRZEPIS]

Składniki na metalową formę z kominem o średnicy około 25 cm 

  • 150 g rozmrożonego i odciśniętego szpinaku 
  • 3 jajka 
  • 3/4 szklanki cukru kryształu 
  • 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 
  • sok z 1/2 cytryny 
  • 300 ml oleju rzepakowego 
  • 300 g mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 
Dodatkowo

  • 1 biała czekolada 
  • 50 ml słodkiej śmietanki 30% 
  • 30 g płatków migdałów

Wykonanie
Jajka wraz z cukrem kryształem oraz waniliowym ubić na puszystą masę. Dodać sok z cytryny. 
Odciśnięty, rozmrożony szpinak zmiksować z olejem. Powoli dodawać do masy jajecznej i miksować na najwolniejszych obrotach tylko do połączenia. 
Do ciasta dodać przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką lub szpatułką. Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy przelać ciasto. Piec godzinę w 180 stopniach - do suchego patyczka. Około 15 minut przed końcem pieczenia ciasto możemy przykryć folią aluminiową, by zbytnio się nie przypaliło.
Gotową babkę polać czekoladą rozpuszczoną ze słodką śmietanką i posypać migdałami. 
Do swojej babki wykorzystałam także resztki jasnego biszkoptu (pozbawionego ciemniejszych kawałków). Ułożyłam je pomiędzy ciastem szpinakowym, dzięki czemu otrzymałam dwa odcienie.
Przepis Joanny Tokarz

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska