Katarzyna Jaworek, autorka bloga Tradycyjna Kuchnia Kasi, poleca babkę z dodatkiem herbaty.
Składniki
- 2 torebki herbaty czarnej
- 200 ml wrzącej wody
- 40 g rodzynek
- 40 g suszonych wiśni
- 1 kieliszek rumu
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g masła
- skórka otarta z połowy cytryny
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 250 g mąki pszennej + 2 łyżki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo
- 1 szklanka cukru pudru
- 1,5 łyżki wody przegotowanej
- kilka kropli czerwonego barwnika
- kandyzowane wiśnie do dekoracji
Wykonanie
Herbatę zalać wrzątkiem i odstawiać na 2 godziny. Rodzynki oraz wiśnie razem wymieszać i zalać rumem. Odstawiać na 2 godziny. Po tym czasie rodzynki i wiśnie odsączyć z rumu i obtoczyć w 2 łyżkach mąki. Masło razem z cukrem utrzeć na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawać skórkę z cytryny, jajko oraz żółtko. Następnie naprzemiennie dodawać zaparzoną herbatę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Na końcu do ciasta dodać rodzynki oraz wiśnie. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Przestudzoną babkę wyjąć z formy. Cukier puder utrzeć z wodą i barwnikiem na jednolitą masę. Lukrem polać babkę. Na wierzchu ułożyć kandyzowane wiśnie.
Wielkanoc tuż tuż! Sprawdź najlepsze przepisy na babki!

Jajka faszerowane na Wielkanoc. Zobacz najlepsze przepisy!

Źródło: Dzień Dobry TVN