https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanocna pascha – zobacz, jakie to proste [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Wielkanocna pascha to deser, który przygotowujemy właściwie raz w roku - w święta właśnie. Zobacz przepis.
Wielkanocna pascha to deser, który przygotowujemy właściwie raz w roku - w święta właśnie. Zobacz przepis.
Większość z nas nie wyobraża sobie świąt bez własnoręcznie przygotowywanych domowych wypieków. Klasyczne desery, takie jak sernik, babka czy pascha, wpisane są w polskie tradycje wielkanocne i sprawiają, że spędzanie czasu w rodzinnym gronie staje się jeszcze przyjemniejsze i bardzo smaczne. Zobacz, jak zrobić pyszną wielkanocną paschę.

Według tradycji, jednym z typowych wielkanocnych deserów jest pascha. Przygotowuje się ją tylko raz do roku – z twarogu i bakalii. Zobacz jakie to proste!

Wielkanocna pascha migdałowa [PRZEPIS]

Wielkanocna pascha.
Wielkanocna pascha.

Składniki:

  • 500 g twarogu półtłustego Mazurski Smak
  • 200 g cukru pudru 
  • 5 żółtek twardych 
  • 2 żółtka płynne 
  • 120 g masła extra Mazurski Smak
  • 2 łyżki sera mascarpone Mlekpol 
  • laska wanilii 
  • 2 łyżki posiekanych migdałów 
  • 2 krople esencji migdałowej 
  • 50 g rodzynek

Przygotowanie:
W malakserze mieszamy zmielony twaróg z cukrem i ugotowanymi jajkami, na koniec dodajemy jajka surowe i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy masło (o temperaturze pokojowej), mascarpone, nasiona wanilii, pokrojone migdały i esencję. Mieszamy na najmniejszych obrotach do uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy do niego namoczone w wodzie rodzynki i mieszamy ponownie do połączenia. Formę wykładamy masą i dokładnie uciskamy. Odstawiamy na noc do lodówki. Podajemy udekorowane płatkami migdałów.

Sprawdzone przepisy na Wielkanoc 2023!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska