Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanocny mazurek orzechowy na białkach [PRZEPIS]

Marta Góra
Mazurek orzechowy na białkach.

Ten mazurek jest od lat przygotowywany jest w domu Marty Góry z Krakowa.

Składniki

  • 11 białek
  • 25 dag cukru pudru
  • 25 dag orzechów ( można dać mieszankę orzechów włoskich, laskowych i migdałów i zmielić na maszynce do mielenia orzechów)
  • wanilia utarta z cukrem lub cukier waniliowy
  • 5 dag gorzkiej, twardej czekolad

y

Składniki na lukier kawowy

  • 20 dag cukru pudru
  • łyżka klarowanego masła
  • łyżka ekstraktu kawowego
  • 2-3 łyżki mleka

Wykonanie
Białka ubić na bardzo sztywną pianę, dodając stopniowo w czasie ubijania cukier puder. Piana powinna być twarda i lśniąca. Połączyć delikatnie z utartą wanilią (cukier waniliowy), zmielonymi orzechami i utartą czekoladą. Masę wyłożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy o dużej średnicy (mazurek nie powinien być zbyt wysoki) i włożyć do nagrzanego pieca . Piec w 180- 200 stopniach do upieczenia (aż patyczek włożony do ciasta będzie suchy, zwykle 40-50 minut).
Lukier. 20 dag cukru pudru utrzeć z łyżką sklarowanego masła, 1 łyżeczką (z czubem) ekstraktu kawowego, dodając stopniowo 2-3 łyżki gorącego mleka. Jeszcze ciepłym lukrem pokryć cały mazurek, udekorować orzechami, migdałami, kolorowym groszkiem według uznania.

Wielkanoc tuż tuż! Sprawdź najlepsze przepisy na babki!

 

Jajka faszerowane na Wielkanoc. Zobacz najlepsze przepisy!

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska