Justyna Czekaj-Grochowska jest właścicielką restauracji Portobello w Krakowie i autorką książki ,,Buonissima! Podróż po kuchni włoskiej”. Chcecie zaskoczyć gości? Przygotujcie ten deser.
Składniki na 10 osób
- babka panettone 750 g
- 1 kg serka mascarpone
- 0,5 l śmietanki 30 proc.
- 200 g cukru pudru
- skórka z pomarańczy
Dodatkowo
- 1 łyżeczka cukru pudru
- czerwona porzeczka
- physalis
Wykonanie
Babkę panettone pokroić na pięć poprzecznych plastrów o wysokości około 1,5 centymetra. W dużej misce umieścić serek mascarpone i wsypać cukier puder.
Delikatnie mieszać mikserem na niskich obrotach, stopniowo dolewając śmietankę. Uważnie obserwować jak się zmienia konsystencja kremu - nie może stać się zbyt rzadka, ponieważ wtedy będziemy mieć problem z przełożeniem ciasta. Kiedy wlejemy całą porcję śmietanki, jeszcze raz dokładnie wymieszać, najlepiej łopatką silikonową, aby krem stał się zwarty i jednolity.
Przełożyć kremem kolejne warstwy panettone - aż do samego wierzchołka. Ułożyć owoce na kremie i posypać cukrem pudrem.