Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Włoski deser Królowa Panettone

Justyna Czekaj-Grochowska
Włoski deser Królowa Panettone

Justyna Czekaj-Grochowska jest właścicielką restauracji Portobello w Krakowie i autorką książki ,,Buonissima! Podróż po kuchni włoskiej”. Chcecie zaskoczyć gości? Przygotujcie ten deser.

Składniki na 10 osób

  • babka panettone 750 g
  • 1 kg serka mascarpone
  • 0,5 l śmietanki 30 proc.
  • 200 g cukru pudru
  • skórka z pomarańczy

Dodatkowo

  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • czerwona porzeczka
  • physalis

Wykonanie

Babkę panettone pokroić na pięć poprzecznych plastrów o wysokości około 1,5 centymetra. W dużej misce umieścić serek mascarpone i wsypać cukier puder.

Delikatnie mieszać mikserem na niskich obrotach, stopniowo dolewając śmietankę. Uważnie obserwować jak się zmienia konsystencja kremu - nie może stać się zbyt rzadka, ponieważ wtedy będziemy mieć problem z przełożeniem ciasta. Kiedy wlejemy całą porcję śmietanki, jeszcze raz dokładnie wymieszać, najlepiej łopatką silikonową, aby krem stał się zwarty i jednolity.

Przełożyć kremem kolejne warstwy panettone - aż do samego wierzchołka. Ułożyć owoce na kremie i posypać cukrem pudrem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska