Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wypieki. Jaki tłuszcz wybrać do pieczenia? [PORADNIK]

mad
pixabay.com
Masło czy margaryna? Olej czy smalec? Tłuszcz to jeden z podstawowych składników, które wykorzystujemy do przygotowania wypieków. Pojawia się zatem pytanie: który sprawdzi się do tego najlepiej? Odpowiada ekspert programu „Zdrowe tłuszcze” – mgr inż. Iwonna Niegowska.

Tłuszcz to jeden z podstawowych składników, które wykorzystujemy do przygotowania wypieków. To m. in. od rodzaju tłuszczu właśnie zależy konsystencja, kruchość oraz ostateczny smak kremowych tortów, puszystych babeczek czy słodkich ciast. Jednak nie każdy tłuszcz jest tak samo polecany do przyrządzania słodkości.

Jakość produktów

Technicznie – do przygotowania ciast czy ciasteczek wykorzystać możemy zarówno tłuszcze roślinne, jak też te zwierzęce. Jednak od rodzaju wykorzystanego tłuszczu zależy m. in. kruchość, konsystencja oraz faktura przygotowywanego przez nas wypieku. Tłuszcz pomaga mu też m. in. zachować dłuższą świeżość.
- Wybierając tłuszcz do pieczenia powinniśmy w pierwszej kolejności zwracać uwagę na jego jakość – na rynku dostępnych jest wiele produktów, przede wszystkim margaryn i kostek do pieczenia, które pomogą nam w przygotowaniu naszych wypieków – zauważa Iwonna Niegowska. - Ważnym kryterium, które decyduje o jakości tłuszczu może być ewentualna zawartość częściowo uwodornionych olejów roślinnych, o których wiadomo, że są źródłem szkodliwych tłuszczów trans w produkcie – dodaje.

Czytaj etykiety!

Tłuszcze trans to szczególny rodzaj nienasyconych kwasów tłuszczowych – powstają one poprzez przemysłowe, częściowe uwodornienie, czyli utwardzenie olejów roślinnych, dzięki czemu z konsystencji płynnej przechodzą one w konsystencję stałą.
- By przekonać się, czy w składzie danego produktu znajdują się tłuszcze trans, powinniśmy bardzo dokładnie czytać jego etykietę i zwrócić uwagę na informację o zawartości „częściowo uwodornionych/częściowo utwardzonych olejów roślinnych. Właśnie taki częściowo utwardzony olej stanowi źródło kwasów tłuszczowych typu trans – mówi ekspert programu „Zdrowe tłuszcze”.

Szkodliwe tłuszcze trans

Spożywanie kwasów tłuszczowych typu trans wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób układu krążenia. Konieczność ograniczenia spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych i kwasów tłuszczowych typu trans wynika z faktu, iż są one najsilniejszymi składnikami diety mającymi wpływ na ryzyko rozwoju zmian miażdżycowych. Ponadto, tłuszcze trans przyczyniają się do wzrostu poziomu cholesterolu LDL („złego cholesterolu”) oraz obniżenia poziomu HDL („dobrego cholesterolu”).

Sprawa masła

Ze względu na smak, w polskich domach do pieczenia często wykorzystuje się także masło. Okazuje się jednak, że nie jest to jednak produkt dobry do pieczenia.
- Nie każdy wie, że masło to także naturalne źródło tłuszczów typu trans. Stanowią one nawet 4-5% tłuszczu. W tym kontekście, wskazane jest zastępowanie masła wysokiej jakością margaryną do pieczenia lub olejem roślinnym – mówi ekspert programu „Zdrowe tłuszcze”.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska