Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na śniadanie. Jajko na kilka sposobów: jajko na miękko, po wiedeńsku, sadzone, omlet i jajecznica [PORADNIK]

opr. Magda Smoleń
Każdy z pewnością niejednokrotnie jadł na śniadanie jajka – na miękko, sadzone lub w postaci jajecznicy. Trudno się temu dziwić, bo ich spożywanie to doskonały prezent dla naszego zdrowia. Zobacz pomysły na śniadanie z jajkami w roli głównej.
Każdy z pewnością niejednokrotnie jadł na śniadanie jajka – na miękko, sadzone lub w postaci jajecznicy. Trudno się temu dziwić, bo ich spożywanie to doskonały prezent dla naszego zdrowia. Zobacz pomysły na śniadanie z jajkami w roli głównej. Fot. materiały prasowe
Znane przysłowie mówi: „Jedz śniadanie królewskie, obiad książęcy i kolację żebraczą”. Wielu dietetyków podkreśla, że z tego powiedzenia wynika istotne przesłanie wskazujące śniadanie jako najważniejszy posiłek dnia, który ma dać nam siłę, energię i zdolność koncentracji na cały dzień. A jaki produkt powinien znaleźć się w idealnym porannym menu? Oczywiście – jajko! Zobacz pomysły na dania z jajkami w roli głównej.

Zdrowy posiłek na „dzień dobry”? Oczywiście jajko

Jaja zawierają witaminy (A, D, K, E, B i B12), zdrowy cholesterol oraz minerały (wapń, fosfor, potas, sód, cynk, selen, miedź). Są w nich aminokwasy,
Jaja zawierają witaminy (A, D, K, E, B i B12), zdrowy cholesterol oraz minerały (wapń, fosfor, potas, sód, cynk, selen, miedź). Są w nich aminokwasy, białka i tłuszcze, w tym te zawierające kwasy omega-3.

Każdy z pewnością niejednokrotnie jadł na śniadanie jajka – na miękko, sadzone lub w postaci jajecznicy. Trudno się temu dziwić, bo ich spożywanie to doskonały prezent dla naszego zdrowia. Przypomnijmy, że stanowią one skarbnicę składników pomagających w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu.

Jaja zawierają witaminy (A, D, K, E, B i B12), zdrowy cholesterol oraz minerały (wapń, fosfor, potas, sód, cynk, selen, miedź). Są w nich aminokwasy, białka i tłuszcze, w tym te zawierające kwasy omega-3.

- Jedząc jaja na śniadanie, przez długi czas nie czujemy głodu i mamy mniejszą tendencję do podjadania – podkreśla Tomasz Jokiel z firmy Fermy Drobiu Jokiel. – Indeks sytości to wskaźnik, który opisuje poziom sytości po spożyciu danego produktu spożywczego. Według tego wskaźnika, jaja na dłużej zaspokajają głód niż np. białe pieczywo czy płatki z mlekiem.

Jajka na miękko

Jaja do śniadaniowego menu możemy wprowadzić pod różnymi postaciami w wielu krajach.
- W Polsce bardzo często jadamy jajko na miękko i dobrze, gdyż jest to jeden z najzdrowszych sposobów na ich spożywanie – stwierdza ekspert. – Jaja krócej poddawane obróbce termicznej zachowują więcej cennych składników odżywczych i są łatwiej trawione.
W Austrii bardzo popularne jest jajko po wiedeńsku, stanowiące wariację na temat jajka na miękko. Do jego przygotowania potrzebna jest szklanka lub niewielki słoik. Ostrożnie wbijamy tam jajko, uważając, aby żółto się nie rozpłynęło. Następnie w rondlu zagotowujemy wodę po czym zmniejszamy ogień i wstawiamy naczynie z jajkiem. Czekamy 3-5 minut aż zetnie się białko. Podajemy z masłem, solą i świeżymi ziołami.

Jajko sadzone

Popularnym daniem, którym inicjujemy dzień jest też jajko sadzone. Stanowi ono nieodłączny składnik śniadania w Anglii. Wyspiarze podają je zwykle z dodatkami: grzybami, kiełbaskami, fasolą w sosie pomidorowym i tostami. Z kolei w Meksyku tradycyjną potrawę stanowią jajka farmerskie (huevos rancheros). Te jajka sadzone podaje się z tortillą, sosem z pomidorów, chili, czosnkiem i cebulą.

Nieśmiertelna jajecznica

Kolejną lubianą formą podania jajek na śniadanie jest jajecznica. Można ją przyrządzać na różne sposoby – z cebulą, kiełbasą, szczypiorkiem czy pomidorami. W Kanadzie tradycyjnie jest jedzona ze smażonymi kiełbaskami oraz małymi naleśnikami polanymi syropem klonowym.

Omlet, czyli placek z jajek

Na śniadanie doskonale sprawdza się też omlet, czyli smażone na patelni jaja w formie placka. Są one bardzo popularne we Francji. Według tamtejszego zwyczaju najpierw białka ubija się na sztywną pianę, a następnie delikatnie miesza je z żółtkami. Można dodać trochę wody lub mleka i szczyptę soli.

Tak przygotowane składniki smaży się jak naleśniki. Z kolei popularny włoski omlet nosi nazwę frittata. Nie oddziela się białek od żółtek, ale roztrzepuje je razem z dodatkiem parmezanu, szynki, grzybów i tartej bułki. Frittaty smaży się na patelni, ale można też upiec w piekarniku.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska