MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zakopane: dostali kuchnie jak w restauracjach

Tomasz Mateusia
Tomasz Mateusiak
Uczniowie Zespołu Szkół Hotelarsko-Turystycznych w Zakopanem nie mogą narzekać na swoją szkołę. Za unijne pieniądze otwarto tam najnowocześniejsze w całej Małopolsce pracownie do nauki gotowania. Przyszli kucharze mogą teraz smażyć, piec, gotować czy dusić w warunkach, jakich nie powstydziliby się nawet najwięksi mistrzowie kuchni.

Sezon narciarski 2011/2012 oficjalnie otwarty [ZDJĘCIA]

Popularny "hotelarz" to największa zakopiańska szkoła średnia, której mury co roku opuszczają ekonomiści, informatycy, hotelarze, kelnerzy oraz kucharze. Niestety, przez ostatnie lata kilkuset uczniów klas gastronomicznych nie mogło na lekcjach ćwiczyć przygotowywania potraw, bo nie pozwalały im na to przestarzałe pracownie. Teraz to się zmieniło.

- Wyremontowaliśmy właśnie cztery pracownie do nauki zawodu kucharza i kelnera - mówi Stanisław Stachoń, dyrektor szkoły. - Wyposażone zostały w nowoczesny sprzęt gastronomiczny, taki jak piece konwekcyjne, zmywarki, roboty kuchenne czy meble ze stali nierdzewnej. Uczniowie mają w szkole taki sprzęt, na jakim przyjdzie im pracować w restauracjach. Zyskali także przyszli kelnerzy. Dla nich w jednej z klas powstała... minirestauracja, w której mogą ćwiczyć podawanie dań.

Szkoły oczywiście nie byłoby stać na remont, gdyby starostwo tatrzańskie nie pozyskało dofinansowania z funduszy Unii Europejskiej w wysokości 2 mln zł. Uczniowie są zachwyceni nowymi pracowniami. - Bardzo się cieszę, że powstały te sale - mówi Piotr Pawlikowski, 17-letni uczeń III klasy technikum gastronomicznego. - Tu wszystko jest jak w prawdziwej restauracyjnej kuchni. Dlatego też gdy po maturze pójdziemy do pracy w restauracji czy pubie, będziemy już wszystko wiedzieć i od razu zabierzemy się do roboty - śmieje się chłopak.

Okazuje się, że nowe pracownie nie będą służyć jednak jedynie uczniom. Sympozja i szkolenia w "hotelarzu" mają mieć także dorośli kucharze. - Unijny projekt zakłada, że w szkole powstanie centrum gastronomicznego kształcenia ustawicznego - mówi dyrektor Stanisław Stachoń. - Dlatego też gdy wieczorami w szkole nie będzie już uczniów, w pracowniach pojawią się szefowie zakopiańskich kuchni, którzy będą tutaj szlifować swoje umiejętności.

Miss Polonia z dawnych lat. Zobacz galerię najpiękniejszych kandydatek!

"Super pies, super kot"! Zobacz zwierzaki zgłoszone w plebiscycie i oddaj głos!

Mieszkania Kraków. Sprawdź nowy serwis

Codziennie rano najświeższe informacje z Krakowa prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska