"Od zewnętrznej strony Okrąglaka znajdują się liczne bary oferujące smaczne i tanie posiłki. Można w nich zjeść zarówno zapiekankę jak i tradycyjne potrawy polskiej kuchni. Działalność gastronomiczna na Placu prowadzona jest od wczesnych godzin porannych do godziny 2 w nocy i cieszy się dużym zainteresowaniem czy to mieszkańców, czy licznie odwiedzających nasz Plac turystów" - można przeczytać na stronie internetowej spółki odpowiadającej za handel na placu Nowym.
Wystarczy tam przyjść, by się przekonać, że handel w Okrąglaku zdominowały zapiekanki. Są więc te standardowe z serem i pieczarkami za ok. 12 zł, ale też jest bogata oferta dla smakoszy szukających większych kulinarnych wrażeń. Można więc kupić także zapiekanki m.in. ze szczypiorkiem, prażoną cebulką, szpinakiem, szynką, kiełbasą, kurczakiem, tuńczykiem, wegetariańskie, wiejskie, meksykańskie, marynarskie, na ostro, a nawet diabelsko ostro, czy w tzw. pełnym wypasie.
Plac Nowy w historycznej dzielnicy Kazimierz, popularnie zwany Żydowskim, to jedno z najpopularniejszych miejsc Krakowie. Odchodzą od niego ulice Nowa, Rabina Meiselsa i Warszauera, wschodnią część zamyka ulica Estery.
Na środku placu znajduje się tzw. Okrąglak zwany przez okolicznych mieszkańców rondlem. Jest to pawilon handlowy wybudowany w 1900 składający się z dwu obiektów: wewnętrznej hali i okalającego ją pierścienia z punktami handlowymi zbudowanym na planie dwunastokąta. Budynki te są oddzielone niezadaszonym korytarzem stanowiącym wejście do sklepików. Do obiektu prowadzą dwa ustawione symetrycznie wejścia od strony zachodniej i wschodniej. W 1927 roku został wydzierżawiony Gminie Żydowskiej, powstała tam rytualna rzeźnia drobiu.
Po wojnie Okrąglak pełnił ponownie funkcję hali targowej, choć przez szereg lat większość sklepików była jedynie magazynami dla handlowców sprzedających swoje towary na straganach. Obecnie w jego murach mieszczą się obiekty gastronomiczne. Na dachu okresowo odbywają się koncerty muzyczne.
W 2008 roku obiekt został wpisany do rejestru zabytków.
Jedz sezonowo
