Często nawyki żywieniowe osób starszych pozostają takie same, jak kilkadziesiąt lat wcześniej. To w połączeniu z brakiem regularnej aktywności fizycznej skutkuje wzrostem masy ciała, co z kolei prowadzi do wielu schorzeń.
Zmiana... na lepsze
Wystarczy ograniczyć spożycie produktów wysokoprzetworzonych do minimum, unikać białego pieczywa, cukru, soli i pikantnych przypraw. Ochotę na słodkie zaspokajajmy spożywając owoce, jednak tutaj też warto zachować umiar. Dobrze jest do każdego posiłku jeść gotowane warzywa. Istotna jest również regularność i objętość posiłków.
Cenne witaminy
W diecie seniora obfite i kaloryczne posiłki nie są potrzebne.
Wraz z wiekiem i spowolnieniem metabolizmu maleje zapotrzebowanie na kalorie. Warto pamiętać, żeby w menu seniora uwzględniać tłuszcze pochodzące z ryb, ale i te roślinne wysokiej jakości, będące źródłem cennych kwasów omega-3 i omega-6. W codziennej diecie nie może również zabraknąć witamin A, E, C i D oraz tych z grupy B, a także kwasu foliowego.
Osoby starsze powinny dbać o swój układ odpornościowy. Aby go wzmocnić, warto uwzględniać w diecie produkty bogate w cynk. Są to między innymi ryby, kapusta i wątróbka.
Lżej na lato
Lato to głównie okres upałów, które szczególnie mocno doskwierają osobom starszym i są dla nich często niebezpieczne.
Odpowiednio dopasowana dieta pomoże przetrwać w cieplejsze dni i poczuć się lepiej. Lekka kuchnia, warzywa i owoce sezonowe oraz dużo płynów - to klucz do sukcesu.
Ciężkie, smażone potrawy najlepiej zastąpić lekkimi daniami gotowanymi na parze lub z grilla. W upalne dni ważne jest również nawadnianie organizmu. Osoby starsze powinny pić dużo naturalnej wody mineralnej i ziołowych herbat. Sprawdzą się także świeżo wyciskane soki oraz samodzielnie przygotowywane koktajle.
Jak lekarstwo
Bywa, że odpowiednio dobrana dieta może pełnić również funkcje lecznicze.
Seniorzy często borykają się z chorobami wątroby. Konieczna jest wtedy dieta lekkostrawna, ograniczająca tłuszcze. Posiłki muszą być podawane regularnie 4-5 razy dziennie. Trzeba unikać produktów wzdymających, takich jak fasola i inne rośliny strączkowe czy cebula, ostro przyprawionych potraw oraz surowych warzyw i owoców.
Wielu seniorów zmaga się z cukrzycą. Choroba wymaga dużej dyscypliny w zakresie stosowanej diety i przemyślanych potraw, które uchronią przed zbyt wysokim stężeniem cukru. W takim przypadku warto jadać od 5 do 7 niewielkich posiłków w ciągu dnia. Chudy nabiał, produkty gruboziarniste, oleje roślinne i warzywa - te produkty w diecie cukrzyka powinny znaleźć się codziennie. Bezwzględnie unikajmy tłuszczu, szczególnie tego w produktach mięsnych oraz słodyczy i cukrów.
- Zanim wieś Zakopane stała się miastem. Tak tu było przed ponad 100 laty!
- Gdzie na szybki wypad z Krakowa? TOP 10 urokliwych miejsc z dala od zgiełku
- Greckie plaże i chorwackie wody na wyciągnięcie ręki. Wakacje 30 minut od Krakowa!
- Będzie nowy wiek emerytalny w Polsce? Takie mogą być emerytury stażowe
- Najmodniejsze sukienki na wesele w 2023 roku. Takie są trendy w tym sezonie
- TOP 15 najlepszych parków rozrywki w Polsce. Tu warto przyjechać! RANKING
Krótki przewodnik po wakacjach kredytowych. Opowiada Tomasz Majer z Vista Finance
