Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zimą jedz kolorowo! Zobacz przepisy na dania z warzyw i owoców, które Cię oczarują

opr. Magda Smoleń
Jedzenie zimą nie musi być nudne! Może być też kolorowe! Zobacz przepisy na dania z warzywami i owocami, które są dostępne także zimą. Na zdjęciu zdrowa sałatka z soczewicy i brukselki.
Jedzenie zimą nie musi być nudne! Może być też kolorowe! Zobacz przepisy na dania z warzywami i owocami, które są dostępne także zimą. Na zdjęciu zdrowa sałatka z soczewicy i brukselki.
Wbrew pozorom zimą dostępnych jest wiele wspaniałych i wartościowych odżywczo warzyw i owoców. Wzbogać posiłki o dostępne zimą całoroczne warzywa i owoce! Buraki, marchew, jabłka, gruszki, rośliny strączkowe – to tylko niektóre z nich. Przygotowane z nimi dania wspomagają układ pokarmowy i wspierają odporność, której tak potrzebujemy o tej porze roku. Zobacz przepisy na: bezglutenowe ciasto z buraka i jabłka, sałatkę z soczewicy i brukselki, fasolkę po bretońsku i kakaowe ciastka z fasoli.

Maria i Jakub Paskowie, autorzy bloga Oczekując.pl i ambasadorzy kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!” udowadniają, że zimowe dania mogą być naprawdę smaczne, a – co ważniejsze – także kolorowe! Zobacz przepisy na kolorowe dania z warzywami i owocami dostępnymi także zimą!

Spis treści

Bezglutenowe ciasto z buraka i jabłka [PRZEPIS]

Bezglutenowe ciasto z buraka i jabłka.
Bezglutenowe ciasto z buraka i jabłka.

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • ok. 100 g cukru
  • 1 jajko i 1 żółtko
  • 2 łyżki oleju
  • 50 ml mleka
  • 50 g białej czekolady
  • 2×1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • burak duży ugotowany ok. 200 g
  • jabłko duże – 200 g
  • 4 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki mąki
  • 2 szczypty soli

Wykonanie
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dzielimy ją na dwie równe części i przekładamy do dwóch misek.
Pierwsza miska – kaszę miksujemy blenderem z 50 g cukru, szczyptą soli i 25 ml mleka. Jeśli jest mało słodkie, dodajemy trochę cukru. Dodajemy żółtko, 1 łyżkę oleju, mąkę i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Miksujemy ponownie na gładką masę. Dodajemy posiekaną białą czekoladę i mieszamy łyżką.
Druga miska: kaszę miksujemy blenderem z pozostałą ilością cukru, solą i 25 ml mleka. Buraka i jabłko ścieramy na tarce, wrzucamy do miski. Dodajemy jajko, 1 łyżkę oleju i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Miksujemy ponownie na gładką masę. Dodajemy rodzynki i mieszamy łyżką.
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem. Na spód wylewamy najpierw masę czekoladową - jasną, a na nią masę jabłkowo-buraczaną. Pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok. 50 min. Pozwalamy ciastu ostygnąć w piekarniku.

Sałatka z soczewicy i brukselki [PRZEPIS]

Sałatka z soczewicy i brukselki.
Sałatka z soczewicy i brukselki.

Składniki (2 porcje):

  • 3/4 szklanki soczewicy
  • ok. 400 g brukselki
  • 1/4 szklanki kukurydzy konserwowej
  • duży ząbek czosnku
  • garść orzechów włoskich
  • zioła prowansalskie, sól, pieprz, papryka czerwona mielona
  • olej

Wykonanie
Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie al dente. Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy. Czosnek obieramy, kroimy w cienkie plastry i wrzucamy na rozgrzany na patelni olej, do zrumienienia. Dorzucamy przekrojone na połówki główki brukselki i smażymy do zrumienienia. Dorzucamy soczewicę, kukurydzę i orzechy, przyprawiamy i po chwili zdejmujemy całość z ognia. Podajemy na ciepło, ale równie smaczna będzie sałatka na zimno.

Fasolka po bretońsku [PRZEPIS]

Fasolka po bretońsku.
Fasolka po bretońsku.

Składniki (5-6 porcji):

  • 500 g ugotowanej fasoli białej typu jaś lub konserwowej (może być z puszki – potrzebne będą wtedy 2 puszki)
  • 200 g wędzonego boczku
  • ok. 200 g kiełbasy wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 pomidory krojone bez skórki (mogą być z puszki – potrzebna będzie wtedy 1 puszka)
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Smażymy cebulę i czosnek na patelni do zrumienienia. Dodajemy boczek i kiełbasę, podsmażamy. Wrzucamy pomidory, redukujemy sok, dodajemy koncentrat według uznania. Wrzucamy fasolę. Przyprawiamy, mieszamy i gotowe.

Kakaowe ciastka z fasoli [PRZEPIS]

Kakaowe ciastka z fasoli.
Kakaowe ciastka z fasoli.

Składniki (14 ciastek):

  • 500 g ugotowanej czerwonej fasoli lub konserwowej (może być z puszki – potrzebna będzie wtedy 1 puszka)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki kakao do wypieków
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka mleka
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • opcjonalnie cukier puder

Wykonanie
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. W misce przy użyciu blendera miksujemy na gładką masę fasolę, olej, mąkę, kakao, cukier, miód, sodę oczyszczoną, sól i mleko. Dodajemy więcej cukru, jeśli jest za mało słodkie. Dodajemy suszoną żurawinę i słonecznik. Wszystko razem mieszamy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Używając łyżki, nakładamy porcje ciasta na blachę, formując ciasteczka – pamiętaj, że ciasteczka urosną w czasie pieczenia, więc nie kładźmy ich zbyt blisko siebie. Pieczemy ok. 20 min. Studzimy przed podaniem. Możemy oprószyć cukrem pudrem.

od 18 latnarkotyki
Wideo

Jaki alkohol wybierają Polacy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska