Maria i Jakub Paskowie, autorzy bloga Oczekując.pl i ambasadorzy kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!” udowadniają, że zimowe dania mogą być naprawdę smaczne, a – co ważniejsze – także kolorowe! Zobacz przepisy na kolorowe dania z warzywami i owocami dostępnymi także zimą!
Spis treści
Bezglutenowe ciasto z buraka i jabłka [PRZEPIS]

Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej
- ok. 100 g cukru
- 1 jajko i 1 żółtko
- 2 łyżki oleju
- 50 ml mleka
- 50 g białej czekolady
- 2×1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- burak duży ugotowany ok. 200 g
- jabłko duże – 200 g
- 4 łyżki rodzynek
- 3 łyżki mąki
- 2 szczypty soli
Wykonanie
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dzielimy ją na dwie równe części i przekładamy do dwóch misek.
Pierwsza miska – kaszę miksujemy blenderem z 50 g cukru, szczyptą soli i 25 ml mleka. Jeśli jest mało słodkie, dodajemy trochę cukru. Dodajemy żółtko, 1 łyżkę oleju, mąkę i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Miksujemy ponownie na gładką masę. Dodajemy posiekaną białą czekoladę i mieszamy łyżką.
Druga miska: kaszę miksujemy blenderem z pozostałą ilością cukru, solą i 25 ml mleka. Buraka i jabłko ścieramy na tarce, wrzucamy do miski. Dodajemy jajko, 1 łyżkę oleju i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Miksujemy ponownie na gładką masę. Dodajemy rodzynki i mieszamy łyżką.
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem. Na spód wylewamy najpierw masę czekoladową - jasną, a na nią masę jabłkowo-buraczaną. Pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok. 50 min. Pozwalamy ciastu ostygnąć w piekarniku.
Sałatka z soczewicy i brukselki [PRZEPIS]

Składniki (2 porcje):
- 3/4 szklanki soczewicy
- ok. 400 g brukselki
- 1/4 szklanki kukurydzy konserwowej
- duży ząbek czosnku
- garść orzechów włoskich
- zioła prowansalskie, sól, pieprz, papryka czerwona mielona
- olej
Wykonanie
Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie al dente. Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy. Czosnek obieramy, kroimy w cienkie plastry i wrzucamy na rozgrzany na patelni olej, do zrumienienia. Dorzucamy przekrojone na połówki główki brukselki i smażymy do zrumienienia. Dorzucamy soczewicę, kukurydzę i orzechy, przyprawiamy i po chwili zdejmujemy całość z ognia. Podajemy na ciepło, ale równie smaczna będzie sałatka na zimno.
Fasolka po bretońsku [PRZEPIS]

Składniki (5-6 porcji):
- 500 g ugotowanej fasoli białej typu jaś lub konserwowej (może być z puszki – potrzebne będą wtedy 2 puszki)
- 200 g wędzonego boczku
- ok. 200 g kiełbasy wieprzowej
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 pomidory krojone bez skórki (mogą być z puszki – potrzebna będzie wtedy 1 puszka)
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki suszonego majeranku
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Smażymy cebulę i czosnek na patelni do zrumienienia. Dodajemy boczek i kiełbasę, podsmażamy. Wrzucamy pomidory, redukujemy sok, dodajemy koncentrat według uznania. Wrzucamy fasolę. Przyprawiamy, mieszamy i gotowe.
Kakaowe ciastka z fasoli [PRZEPIS]

Składniki (14 ciastek):
- 500 g ugotowanej czerwonej fasoli lub konserwowej (może być z puszki – potrzebna będzie wtedy 1 puszka)
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki kakao do wypieków
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka mleka
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- opcjonalnie cukier puder
Wykonanie
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. W misce przy użyciu blendera miksujemy na gładką masę fasolę, olej, mąkę, kakao, cukier, miód, sodę oczyszczoną, sól i mleko. Dodajemy więcej cukru, jeśli jest za mało słodkie. Dodajemy suszoną żurawinę i słonecznik. Wszystko razem mieszamy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Używając łyżki, nakładamy porcje ciasta na blachę, formując ciasteczka – pamiętaj, że ciasteczka urosną w czasie pieczenia, więc nie kładźmy ich zbyt blisko siebie. Pieczemy ok. 20 min. Studzimy przed podaniem. Możemy oprószyć cukrem pudrem.
