Żurek wielkanocny. Tradycyjny żurek na żeberkach od Koła Gospodyń Wiejskich
Przepis na żurek. Jedną z tradycyjnych potraw przygotowywanych przez kęckie gospodynie jest pyszny żurek. Dziś panie same go nie kiszą, ponieważ pod ręką mają ,,Żur od Piskorka” - produkt, który wiedzie prym na kęckiej ziemi. Powstaje z naturalnych składników ze świeżego polskiego czosnku oraz polskich mąk. Jak dawniej! Jest podstawą wielu dań i trafia nawet do ciasta pizzy! Chyba wszystkie możliwości jego wykorzystania poznały Stanisława Dwornik, Jadwiga Byrska, Teresa Łazarz i Anna Medoń z Koła Gospodyń Wiejskich w Kętach. Zobaczcie przepis na pyszny żurek!
Składniki
- 1/2 kg żeberek
- 2 litry wody
- grzyby suszone (namoczone)
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka majeranku
- 4 ziela angielskie
- butelka żuru
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- śmietana
Wykonanie
Żeberka gotować do miękkości na małym ogniu z dodatkiem namoczonych wcześniej grzybów, czosnku, szczypty soli, zielem angielskim i liściem laurowym. Dolać żur. Po zagotowaniu zabielić śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką. Jeść z ugotowanymi ziemniakami bądź chlebem.
Zobacz przepisy na pyszne wielkanocne zupy
Zobacz też: Wielkanocna tradycyjna pascha z bakaliami
Zobacz też:TOP 10 przepisów małopolskich gospodyń na Wielkanoc 2019
Zobacz też:Babka wielkanocna. Jak zrobić idealną babę na Wielkanoc radzi Stefan Przebindowski, krakowski mistrz cukiernictwa
Źródło: Dzień Dobry TVN
