Dodatkowo 25,62 dziennie na osobę
Pilotaż programu ruszył 15 października ubiegłego roku. Każdy szpital, który do niego przystąpił otrzymuje dodatkowo 25,62 dziennie na osobę. Musi zapewnić dietetyka na co najmniej pół etatu, który na tydzień do przodu opracuje jadłospis. Zawiera on informacje o rodzaju posiłku i składzie produktów, ich kaloryczności i wartości odżywczej, sposobie obróbki posiłku, obecności alergenów itp. Szpitale codziennie także na swej stronie internetowej publikują zdjęcie co najmniej dwóch posiłków spośród najczęściej stosowanych diet z danego dnia oraz cały jadłospis. O rodzaju diety decyduje lekarz, w zależności od potrzeb zdrowotnych pacjenta. Dietetyk ma także edukować pacjenta, by po powrocie do domu wiedział, co i jak jeść, by szybciej zdrowieć.
Pilotaż programu potrwa do 30 czerwca 2024 r., następne nastąpi jego ocena, wprowadzenie modyfikacji i wdrożenie na stałe do systemu szpitalnictwa.
Kraków. Najdroższe i najtańsze mieszkania. Ranking dzielnic ...
- Wędkarstwo to nie hobby, to styl życia! Najlepsze memy o wędkarzach
- Romantyczna Małopolska na rocznicę. W tych miejscach serce może zabić mocniej
- Morskie Oko i Rysy w godzinach szczytu. Oto najlepsze memy o turystach w Tatrach!
- Atrakcyjne nowe kąpielisko pod Krakowem. Woda, molo, plaże ZDJĘCIA
- Miasta rozwodników w Małopolsce. Tu małżeństwa rozpadają się najczęściej
- Tak mieszkają Iwona i Gerard z "Sanatorium miłości". Oto dom słynnej pary seniorów
